Кога плодът спи

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
Снимка на бебе в корем
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Всички бъдещи майки усещат по различен начин движението на бебето през различните фази на денонощието. Изследователите са доказали, че плодът спи вътре в утробата и развива навиците на сън, които ще има и след своето раждане още през бременността.

Сънят на плода винаги е бил загадка, както за бъдещите майки, така и за изследователите. Все пак доста малко се знае за това което прави плодът по време на сън. Мозъчните дейности на детето или на възрастен човек могат да бъдат изучавани чрез различни методи, но за разлика от тях мозъчната дейност на плода е почти невъзможно да бъде проследена.

Известен факт е, че сънят е важен фактор за растежа и развитието на мозъка. По време на сън мозъкът развива мозъчните си клетки и новите невронни връзки. Това обяснява защо новородените се нуждаят от сън и почти постоянно спят. Те спят толкова много през първата година от живота си, защото по време на сън мозъкът се развива и обработва новата информация.

Проучвания, проведени през последните години заключват, че плодът прекарва 80 процента от времето си в утробата на майката в спане, а през третия триместър на бременността мозъка му преминава през две фази на съня.

През 32 гестационна седмица фетусът спи до 90 процента през деня. Някои от тези часове то прекарва в дълбок сън, а останалата част в едно неопределено състояние на сън по време на което неговите очи му се движат напред – назад, като на възрастен. Някой учени дори твърдят, че плодът мечтае докато спи.

Около деветата седмица от бременността, бебето ви започва да прави първите си движения. Тези движения вероятно са видими с ултразвук, въпреки че те не мога да се усетят от майката в продължение на няколко седмици. От тринадесетата седмица, вашето бебе може да бъде в състояние да сложи палеца си в устата, въпреки че мускулите за смучене не са напълно развити.

Въпреки че първите мускулни движения на вашето бебе са неволни, първите доброволни мускулните движения се появяват около 16-та седмица. След този момент, будно или заспало, вашето бебе се движи около 50 пъти или повече пъти на всеки час, сгъвайки или разтягайки тялото си, движейки главата си, лице и крайниците, както и проучването на тялото си чрез докосване.

Бебето може да докосне лицето си, докосва краката си, докосва с крак стената на матката, дърпа пъпната връв и ред други подобни движения. До 37-та седмица, бебето ви е достатъчно развита координация, така че той или тя може да хваща с пръсти.

Е както всички разбрахме плодът спи, за разлика от бременната му майка. Той често си подремва и за това повечето бременни не могат да установят кога бебето им спи. Добрата новина е, че колкото и да не успявате да си поспите, вашето безсъние не влияе на съня на неродената ви рожба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest