Какво е сухо раждане

Какво е сухо раждане

Не винаги раждането започва като по филмите. Изтичат околоплодните води, започват контракциите и бебето се ражда. В 8-10 процента от случаите изтичането на водите става от 24 до 48 часа преди започването на контракциите, а в около 2 процента няколко дни преди това. Такова раждане се нарича „сухо раждане”. Въпреки, че това не е медицински термин, той точно определя едно такова раждане.

По принцип раждането започва едва тогава, когато започнат контракциите. За това ако нямате чести и регулярни контракции, това не означава, че като са ви изтекли водите ще раждате. Много бременни след изтичане на околоплодната течност веднага хукват към болницата или викат бърза помощ. Това е страх от раждане и много често вероятността да се заразите с някоя инфекция е доста по-голяма, ако сте в болница отколкото в къщи. Защото всяка раждала жена знае, че с стъпването в болницата се започва с вагинален преглед, в който всъщност се крие и рискът.

Когато околоплодната течност изтече преди началото на раждането, то това състояние се нарича преждевременно пукване на околоплодния мехур. Това най-често се случва към 37 гестационна седмица, освен ако вие или бебето ви не показвате признаци на инфекция, няма причина да ускорявате раждането. Дори и след изтичането на водите тялото на жената продължава да произвежда околоплодна течност и няма как бебето ви да остане на съвсем сухо.

Интересен е факта, че при такъв случай специалистите препоръчват да се избегнат колкото е възможно вагиналните прегледи, а както вече казахме това е първото нещо през което жената преминава преди да влезе в родилното. Чрез вагиналните прегледи риска от внасяне на бактерии от шийката на матката към плода е огромен. Всеки път вагиналният преглед се извършва с риск последваща инфекция. Дори и с чисти ръце и стерилни ръкавици, бактерии върху външната част на вагината могат да се въведат вътрешно. Това е особено проблем за жени с преждевременно спукан мехур.

В едно проучване през 2006г. при 86 процента от случаите на раждане с преждевременно изтекли води или така нареченото сухо раждане, раждането е минало по-трудно и болезнено. В останалите 14 процента се е наложило спешно секцио. Това явно се дължи на факта, че по-малкото околоплодна течност забавя процеса на спускане на плода по родовите пътища и това от своя страна увеличава родилните мъки.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати