Kак да кръстим детето си

бебе във вана

Прието е децата да се кръщават на бабите или дядовците, това е неписано правило, което изразява и показва уважение към родителите на младото семейство. Понякога това се оказва много трудно, тъй като за да го кръстят на някой, младото семейство трябва да определи на кого – на свекървата ли, на тъщата ли.

А ако е момченце се оказва почти задължително да го кръстите на свекъра. Често пъти от желание да се угоди и на двете семейства, се правят странни комбинации между няколко имена.

Малко е прекалено всичко това. Ако родителите не желаят да кръщават детето си на някой, а просто харесват определено име, защо трябва да се ограничават в избора си и да се притесняват, че някой по-късно ще „ги гледа на криво”.

Има родители, които обичат да кръщават децата на себе си, което също е малко странно и може би леко нарцистично, но пък нали точно за това става дума – детето си е тяхно, могат да го кръстят както си решат.

Много хора се възползват точно от това и буквално кръщават децата си, както им дойде на ум. Понякога се получават доста странни комбинации.

Да натовариш детето си с име като Рада Ясмин Никол Екатерина, като не е много ясно кое е презиме и кое собствено, единственото сигурно е, че тук фамилия няма, е малко странно решение. Погледнете имената – руско, френско, българско, не е ли това малко прекалено и объркващо за детето, а и за всичко около него?

ядосано дете

Една от най-колоритните е когато първото име звучи твърде „западно”, а фамилията и презимето са типично български – Херкулес Георгиев, Джон Петров, Саймън Кирилов и др.

Освен това от значение е, когато кръщаваме децата си, да не забравяме, че те не винаги ще бъдат малки сладки бебенца, съвсем скоро ще пораснат и ще трябва да носят това име цял живот.

Много е на почит в последните години, децата да бъдат кръщавани на герои от филми или книги, а има родители, които в желанието си да бъдат оригинални кръщават детето с имена, измислени от тях самите. Имена като Гуца, Паца, Муйо, Телефонка и още много подобни, които никак не звучат добре.

В България от родните {традиционни имена] най-често срещани са женското Мария и мъжкото Иван.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ZO1
ZO1
19.11.2013 16:08
Важното е, че има статия.Това че заглавието и съдържанието под него малко се разминават не е от значение.
3
1
schandy
schandy
09.11.2013 18:29
В крайна сметка от статията разбрах, как да не кръщавам детето си .. :)
1
0