ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Роля на бащата при отглеждането на дете

Роля на бащата при отглеждането на дете

Семейство на закуска в градината

Въпреки че майка често е първият и основен болногледач на детето, бащите също са изключително важни за отглеждането на добре приспособими, щастливи и успешни деца. Майките и бащите въвеждат и показват на детето различни силни страни от живота и използват различни стилове за това, като родители, а тези роли се допълват взаимно. Децата се нуждаят от любов, подкрепа и участие в ежедневието им и от двамата свои родители.

Според детските психолози, децата, чиито бащи са включени в ежедневието им, имат по-добро социално развитие, самочувствие и шансовете за академичен успех. Това може да се дължи на факта, че ролята на бащата в отглеждането на децата е различна от тази на майката и защото децата се възползват от повишено внимание и интерес от двамата родители. Най-добрият предиктор на това участие е броят на минутите, които бащите прекарват с децата си. Децата, чиито бащи са активно ангажирани с тяхното възпитание обикновено също имат по-добри езикови умения и по-малко поведенчески проблеми.

Роля на бащата при отглеждането на момче

Бащите играят специална роля в живота на синовете си, моделирането на техните характери и показането на това какво е да си мъж. Бащите могат да покажат на момчетата как да имат достойнство, почтеност и уважение към другите. Те могат да помогнат на момчетата да се превърнат в отговорни, грижовни хора, които след време ще станат също добри бащи. Според проучване, момчета, които са ангажирани с татковците си са по-малко склонни да извършват престъпления, когато пораснат.

Институтът за изследване на гражданското общество, отбелязва, че момчетата, които се възхищават и искат да подражават на бащите си изкарват по-висока осенка на тестовете за лична морална преценка, морални ценности и правила на поведение. Момчетата, които не се идентифицират с техните татковци показа нежелание да поемат отговорност за действията си, имат проблеми с своя самоконтрол и действат и постъпват по-агресивно в училище.

Роля на бащата при отглеждането на момиче

Бащите помагат на момичетата да развият чувството си за женственост и това какво означава да си жена. Връзката на жената с мъжете изглежда се основава на връзката на момичето с баща му, който всъшност е първият мъж в живота им. Дъщерите се учат от бащите си, учат се, че те са достойни да бъдат обичани и уважавани, като хора.

Бащите са също модели на това как един мъж трябва да се отнася с жените. Момичета, чиито бащи са по-малко участвали в тяхното възпитание са склонни да имат повече умствени и здравословни проблеми на по-късен етап от живота си. Когато баща подкрепя и закриля дъщеря си, тя развива по-голяма независимост и увереност в себе си.

Мама, татко и деца

Бащите влияят на социално доверие на децата си, като те са първият "непознат", който тяхното бебе среща. Бебета познават майките си още от времето когато те са били в тяхната утроба, те ги приемат като продължение на собственото им тяло, но баща им е съвсем различен в това отношение. Силната връзка между бащата и бебето може да помогне за установяване на добри социални взаимоотношения, по-късно. Според психолозите, деца в началното училище обикновено показва повече съчувствие към другите, ако те са имали силна привързаност към бащите си в кърмаческа възраст.

Повечето бащи имат по-шумен и физически активен начин на игра с техните бебета и малки деца, отколкото майките, и това може да насърчи решаването на проблемите, физическото развитие и проучването на света по един съвършено нов начин. Бащите могат да служат като примери за това как децата да си взаимодействат социално. Когато бащите са любящи и полезни, децата е по-вероятно да се разбират по-добре с братя, сестри и другарчета.

Бащите често насърчават децата си да вземат решение в ситуации, където майките по принцип ще отделят повече внимание или ще се намесят. Татковците са склонни да вярват, че децата им са в състояние да се справят, което води до това, децата да преодоляват предизвикателствата и да имат висока самооценка и самочувствие. Бащите, които демонстрират силна ангажираност към тяхното семейство, могат да послужат за модел на отговорно поведение на децата си.

Ако и двамата родители ценят образованието, детето е по-вероятно да го цени и да го вземе на сериозно, и това може да доведе до успех в кариерата на по-късен етап. Децата с отговорни и привързани към семейството татковци обикновено имат по-малко поведенчески проблеми, и по-добре се разбират с другите, като по-лесно контролират емоциите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати