ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Приучаване на детето от шише към чаша

Приучаване на детето от шише към чаша

Приучаване на детето от шише към чаша

Много бебета стават силно привързани към своите шишета с биберон и се противопоставят на използването на чаша. Ако и вие сте изпаднали в подобна ситуация – няма страшно, все пак няма възрастен който да пие с биберон. Обаче, на родителите на тези деца може да се наложи да приложат специална тактика или план за действие, който ще помогне за поетапното спиране на използването на бутилка.

Защо да се откажат от бутилката?

Бутилки са направени за бебета, които нямат физически умения, за да държат и пият от обикновените чаши. Децата, които продължават да използват бутилки след първата година, може да попречат на правилното подреждане на зъбите си и по този начин да си причинят ортодонтски проблеми в по-късен етап от детството.

Много деца използват бебешката бутилка за приспиване и отиват да спят с мляко или сокове в нея. Тази практика може да доведе до сериозно гниене на зъбите, като бебешките зъби може не само да изгният, но и да се стигне до увреждане на постоянните зъби, които се развиват под бебешките зъби.

Решение на проблема

Повечето малки деца постепенно започват да показват особена независимост, но това е битка, която родителите е нужно да спечелят. Майките и татковците трябва да определят колко бутилки консумира детето им всеки ден. След като установите броя им, започнете да предлагате чаша вместо бутилка и намалявайте консумирането на течност с една бутилка всяка седмица, като започнете с най-лесната бутилката за отказване. Повечето деца ще приемат лесно чашата по време на хранене, така че тези бутилки трябва първо да бъдат махнати.

Приучаване на детето от шише към чаша

Продължете така до достигането на една единствена бутилка, например бутилка за лягане. Правилната тактика на този етап е да започнете да разреждате мляко или сок в бутилката с вода в течение на една седмица. Накрая на седмицата в бутилката нека остане само вода. Точно в този момент, родителите могат да предложат чаша мляко или сок, като в 90 процента от случаите голяма част от децата ще изберат чашата в конкретния момент пред водата в шишето.

Стимулиране на детето

Много от малките деца се нуждаят от малко стимул, за да се развълнуват през този нов етап в живота си. Може би едно пътуване до магазина, където те могат да вземете някои нови чаши със свои любими герои по тях ще ги мотивира да се опитат да използват по-често чашките. При най-малките и по-упоритите деца можете да използвате тактиката с чашата и сламката - почти няма дете което да не обича да пие от сламка. Имайте предвид обаче, че в по-продължителен период обаче и сламките могат да се окажат вредни за зъбите или просто като неприятен навик.

Знайте, че всяко ново нещо изисква време. Това особено важи, ако детето ви е с по-силен характер и твърдо отказва да хване чашата, а вместо това стиска биберона и не иска да се откаже от него. С грижа, търпение и малка доза хитрост и този етап от израстването на детето ще премине без много притеснения.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати