Таткото-майка или за разменените родителски роли

татко в ролята на майка

При появата на малко бебе и двамата родители имат еднаква отговорност към детето си. Ако преди патриархалният модел семейство е бил единственият, то днес вече всяко семейство може да реши за само себе си. Жената не е само майка, домакиня, отговаря и за други неща, гради кариера, става преуспяла.

Разбира се, децата и домът също са част от нейното ежедневие, но съвременната жена има възможност и за професионално развитие. От своя страна мъжът също не е това, което е бил в патриархалното семейство. Той вече не е задължително онзи, който носи парите у дома и това е достатъчно.

Таткото в наши дни има отношение към детето си, има време за него, не присъства просто като строгата митична фигура, която ще се кара на детето, щом направи беля, както е било някога. Ролите на майката и таткото се размениха без да загубят досегашните си качества и това е добре – те са вече взаимозаменяеми.

Дори след психологически проучвания се оказва, че действително размяната на роли и изчезването на патриархалния ред е положителна. Детето трябва да има възможност да опознае и двамата си родители в различни аспекти. В психологическо отношение за детето е много важно да общува с тях по равно, да ги познава, да прекарва време насаме и с двамата. Както таткото, така и майката осигуряват на детето си нещо различно, като емоция, като усещане.

отглеждане на детето

Много татковци трудно приемат размяната на ролите, може би отгледани в патриархално семейство, не желаят да приемат, че те също могат да се грижат за бебе. Дори при идеята, че ще останат сами с детето вече изпитват страх и в главата си са измислили готова схема, ако това се случи.

Най-често схемата е да се обадят на майките си. Но в това да гледаш дете няма нищо страшно, млади татковци, и щом сте решили да имате семейство, трябва да се научите и как да изграждате връзка с детето – научете го да ви обича, да ви уважава, да ви познава и най-важното – опознайте го и вие.

Единственият период, когато таткото не може да гледа самостоятелно детето си, е след неговото раждане. Естествено, причината е, че таткото не може да го кърми. Тогава детето има много силна връзка с майката, заради 9-те месеца, в които са живели заедно. Тя трябва да го кърми, да има чест физически контакт с него. И тук бащата може да бъде част от процеса, да го докосва, да го къпе, да го приспива.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати