Орална хигиена при децата

Орална хигиена при деца

С появата на първото зъбче при бебето родителите трябва да започнат да го почиства – много внимателно и най-добре с марличка. Детето трябва да си създаде навик и да разбере колко важна е устната хигиена.

Когато децата са между 3 и 7 годишни имат всички временни зъби и в този период е добре да им се обясни как да спазва добра устна хигиена, защо тя е важна, какво би се случила ако не го правят и най-важното как правилно да почистват зъбите си.

Заведете детето при детски стоматолог, който най-добре ще му обясни какви са рисковете от немарливото отношение към зъбите. Необходимо е да се започне използването на четка за зъби в периода между първата и третата годинка на детенцето.

Пастата за зъби, която избирате, задължително трябва да бъде без флуор, предлагат се достатъчен широк избор от детски принадлежности за миене на зъбите, които са подходящи за конкретната възраст.

Някои стоматолози препоръчват, ако зъбките на детето са твърде близо един към друг, да започне и използването на конец за зъби. Други обаче определят това като твърде крайна мярка за крехките години на детето. По този въпрос най-добре е да се консултирате с вашия стоматолог.

Миене на зъби

Когато детето навърши 3 годинки, вече е готово да го насочвате и да му позволите само да изчисти зъбите си с четката. Между 3 – 6 години детето вече трябва да може съвсем самостоятелно да се справя с тази задача и да има създаден навик за това. В тази възрастова група вече е възможно използването на паста за зъби с флуор.

Количеството, което слагате на четката не бива да бъде голямо – достатъчно е топче, колкото грахово зрънце. През периода от 3 до 6 години детето вече разбира съвсем ясно и можете да му обясните, че пастата за зъби се изплюва, а не бива да се преглъща.

При децата между 6 и 12 години нещата са вече като при възрастните хора – могат да бъдат използвани всички видове продукти за устната хигиена и се очаква навикът да е изграден и да не е необходимо да проверявате дали детето ми е зъбите си правилно.

Важно е в следващия период до пълнолетие, да можете да намерите правилния подход – в тийнейджърската възраст децата много се променят и е възможно да занемари елементарни хигиенни навици.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати