Очни проблеми при децата

Очни проблеми при деца

Проблемите с очите при децата могат да започнат още от бебешка възраст. Задължително е, ако детето е недоносено или е лежало в кувьоз да мине профилактичен офталмологичен преглед.

По този начин ако се открия някакъв проблем, на детето ще му бъде помогнато достатъчно бързо. Колкото по навреме е открит проблемът, толкова по-лесно и по-сигурно е, че ще бъде излекуван и премахнат.

В случай, че бебето не е имало някакви извънредни ситуации при раждане, необходимо е да бъде прегледано от офталмолог около шестия месец. При бебетата съществува едно изкривяване на погледа, което не е притеснително, освен ако не продължи да се прави и след шестия месец. Не мислете, че бебето е твърде малко – за очен преглед възрастта е съвсем нормална.

Следващият преглед, ако не забелязвате никакви проблеми с очите на детето, трябва да се направи между 3 и 5 годишна възраст. Посещението при офталмолог на тези крехки години ще провери дали детето има мързеливо око(амблиопия), кривогледство (страбизъм), лъжливо кривогледство, астигматизъм, далекогледство, късогледство. Това са най-честите очни детски нарушения.

Мързеливото око – признаците на този проблем са изкривяване на окото при поглед напред, както и търкане само на едното око. Решава се с носене на очила, които закриват здравото и остават само „мързеливото” да наблюдава, за да се развие. Среща се при 2 – 3 % от децата. Добре е този проблем да бъде диагностициран навреме.

Кривогледство – до около 6 месеца е възможен подобен проблем, но той се нарича физиологично кривогледство. Ако след това детето има подобен проблем, трябва да потърсите помощ. Кривогледството може да се оправи по няколко начина - носене на очила, трениране на погледа и операция. Всеки случай е различен и индивидуален.

Лъжливо кривогледство – ако имате притеснения за горното заболяване, посетете лекар. Лъжливото късогледство не е очен проблем, той се решава с течение на годините, но е добре да посетите офталмолог, който може да ги потвърди.

Писане на домашни

Астигматизъм – този проблем е най-често срещан – около 10 % от децата страдат от това. Астигматизмът представлява невъзможност да се фиксира разстоянието от детето до предмет. Обикновено симптомите са замъглено зрение и главоболие. Необходимо е детето да носи очила, съществува и оперативен метод на лечение.

Далекогледство – бърза умора, замъгляване и главоболие са най-честите признаци. Проблемът се коригира с носене на очила с диоптър плюс.

Късогледство – обикновено се появява в по-късна възраст, когато детето вече ходи на училище. Признаци за проблем са присвиване на очите, когато се съсредоточава в нещо, главоболие. Този проблем се решава с носенето на очила с диоптър минус.

В случай, че след офталмологичния преглед се окаже, че вашето отроче има напълно здраво и добро зрение, от тук нататък е необходимо да посещавате лекарския кабинет поне веднъж годишно.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати