Ваксинации, на които подлежат децата ни

Ваксини за деца

Съвремието, в което битуваме, налага да се подложим на определени ваксинации, в точно определен момент от живота ни. Това става чрез Имунизационния календар на Република България. Ваксините, заложени в него, са задължителни за всички граждани на страната ни. Има се за цел да не останат неимунизирани лица, които да представляват риск за обществото като болни или носители на зарази и опасни инфекции. Гореспоменатият календар съдържа задължителните ваксини, но има и такива, които могат да се поставят по желание, наричат се препоръчителни.

Ще ви изброим задължителните ваксини и възрастта, в която се поставят.

В първите 24 месеца след раждане се поставя ваксина против хепатит В (първи прием). От 48-ия част след раждането – имунизация против туберколоза (БЦЖ). От 1-вия месец – втори прием на имунизацията против хепатит В. От 2-рия месец – имунизация против полиомиелит (първи прием) и имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш. На 3-тия и на 4-тия месец от раждането следват съответно вторият и третият прием на полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш.

На 6-тия месец се прави трети прием на имунизацията против хепатит тип В. От 7-ия до 10-ия месец се извършва проверка за белег след БЦЖ имунизацията. На децата без белег се прави проба Манту и отрицателните се имунизират. От 13-тия месец се прави имунизация против морбили, паротит и рубеола, а на 14-тия първа реимунизация против полиомиелит (четвърти прием).

От 22-рия месец до 24-тия – пети прием или втора реимунизация против полиомиелит. До 24-тия месец (поне 1 година след 3-тия прием) – първа реимунизация против дифтерия, тетанус и коклюш.

На 6-7 години (в първи клас) – трета реимунизация против полиомиелит, реимунизация против дифтерия и тетанус и реимунизация против туберколоза (след отрицателна проба на Манту). В пети клас – реимунизация против туберколоза (след отрицателна проба Манту), а в едми клас – реимунизация против морбили, паротит и рубеола, а също и реимунизация против тетанус и дифтерия.

Имунизации за деца

В десети клас трябва да се направи реимунизация против тетанус и дифтерия и реимунизация против туберколоза (след отрицателна проба Манту). На възраст от 25 години, а след това през 10 – реимунизация против тетанус и дифтерия.

Възможни са реакции при имунизирането като зачервяване и подуване на мястото, където е поставена ваксината. За да се облекчи може да се направи компрес от риванол за 24 часа на мястото, препоръчително е да не къпете детето още същия ден.

Характерна е и висока температура, възможно е детето да стане по-неспокойно или да няма апетит. При поставянето на БЦЖ мястото може да загнои или да пусне секрет, но по никакъв начин не бива да се третира! От 3 до 6 месеца след поставянето на ваксината трябва да се появи белег – показател за успешна имунизация.

Незабавно потърсете лекарска помощ, ако детето вдигне много висока температура, ако започне да повръща, обрива или получи гърч.

Възможни са определени противопоказания, които могат да наложат отлагането на ваксините, но не бива да се чака повече от 6 месеца. Такива противопоказания са някои вирусни инфекции.

Имунизациите не могат да се поставят по-рано от определената възраст, нито да се изчаква по-малко от месец, защото това е точния период, необходим на организма да изработи очаквания имунитет.

Рейтинг

5 1
4 6
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати