Зачервяване и подсичане на кожата при пеленачета

Зачервяване и подсичане на кожата при пеленачета

Бебчетата имат изключително нежна кожа - мека е като коприна, освен това е много чувствителна. Затова всяка майка трябва да знае как да предпазва малкото си съкровище от обриви, дискомфорт или подсичане. Бебешката кожа все още не се е приспособила към външните условия и затова грижите за нея са малко по-специални.

Подсичането и зачервяването са най-честите кожни проблеми при бебето – то започва да плаче, а вие се притеснявате и чудите защо не може да се успокои. Не се тревожете – едва ли има дете, което да не се е подсичало като бебе.

Причините детенцето да получи зачервяване и подсичане на кожата са заради къпането, изсушаване на кожата, памперсите, храната, и др. Ако например не смените памперса, веднага след като е напълнен и вашето бебе е с по-чувствителна кожа, е възможно след няколко минути да се появи зачервяване.

Няма от какво да се плашите или тревожите всяка майка е минала от там да не е много наясно какво се случва и не мислете, че сте виновни. Всъщност бебетата са изключително чувствителни към всякакви външни фактори и ако не си се сблъсквал с подобно нещо, няма как да се сетиш.

Хубавото е, че при адекватни грижи зачервяването и подсичането на бебчето преминават доста бързо, така че съвсем не бива да се притеснявате или обвинявате.

Подсичането е нещо като разраняване, това което можете да направите е да се опитвате винаги, когато трябва да се смени памперса да го правите възможно най-бързо, да измивате дупето и гениталиите на бебето само с вода, да оставяте измитата част да изсъхне без да я подсушавате.

Не търкайте мястото с нищо – говорим за възпаление, което при потъркване ще се разрани още повече. След като дупето на бебето е сухо, намажете с бебешки крем с лека формула, която ще предпази от следващо подсичане и ще облекчи възпалението.

Бебешкото дупе може да се възпали и да се подсече също от прекалено много дрехи, от образуване на пот, така че просто имайте под ръка подходящ крем, за да можете да реагирате веднага ако се случи отново.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати