Зачервяване и подсичане на кожата при пеленачета

Зачервяване и подсичане на кожата при пеленачета

Бебчетата имат изключително нежна кожа - мека е като коприна, освен това е много чувствителна. Затова всяка майка трябва да знае как да предпазва малкото си съкровище от обриви, дискомфорт или подсичане. Бебешката кожа все още не се е приспособила към външните условия и затова грижите за нея са малко по-специални.

Подсичането и зачервяването са най-честите кожни проблеми при бебето – то започва да плаче, а вие се притеснявате и чудите защо не може да се успокои. Не се тревожете – едва ли има дете, което да не се е подсичало като бебе.

Причините детенцето да получи зачервяване и подсичане на кожата са заради къпането, изсушаване на кожата, памперсите, храната, и др. Ако например не смените памперса, веднага след като е напълнен и вашето бебе е с по-чувствителна кожа, е възможно след няколко минути да се появи зачервяване.

Няма от какво да се плашите или тревожите всяка майка е минала от там да не е много наясно какво се случва и не мислете, че сте виновни. Всъщност бебетата са изключително чувствителни към всякакви външни фактори и ако не си се сблъсквал с подобно нещо, няма как да се сетиш.

Хубавото е, че при адекватни грижи зачервяването и подсичането на бебчето преминават доста бързо, така че съвсем не бива да се притеснявате или обвинявате.

Подсичането е нещо като разраняване, това което можете да направите е да се опитвате винаги, когато трябва да се смени памперса да го правите възможно най-бързо, да измивате дупето и гениталиите на бебето само с вода, да оставяте измитата част да изсъхне без да я подсушавате.

Не търкайте мястото с нищо – говорим за възпаление, което при потъркване ще се разрани още повече. След като дупето на бебето е сухо, намажете с бебешки крем с лека формула, която ще предпази от следващо подсичане и ще облекчи възпалението.

Бебешкото дупе може да се възпали и да се подсече също от прекалено много дрехи, от образуване на пот, така че просто имайте под ръка подходящ крем, за да можете да реагирате веднага ако се случи отново.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати