ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Тайната на успешното приспиване на детето

Тайната на успешното приспиване на детето

Приспиване на бебе

За успешното приспиване на децата е нужно да се заемете с този въпрос още в ранна бебешка възраст. Защото колкото по-рано, толкова по-добре. Проблема с приспиването съществува, защото майките сами си го позволяват. Свикне ли мъника веднъж, трудно възприема други методи. А приучаването на бебето да спи е може би една от най-трудните задачи, която седи пред майките. Тя отнема време и изисква ежедневно упражнение.

Ограничавайте носенето на ръце. Оставяйте бебето на леглото и само го милвайте, защото ако свикне да заспива всеки път в ръцете ви, да го отучите би било най-трудоемкото нещо. Опитвайте се, колкото и да ви е трудно в началото, да оставяте детето само в стаята, за да заспи само.

Известен начин за приспиване на вашето бебе е методът на Фърбър. Негов създател е доктор Ричърд Фърбър, директор на Центъра за разстройства на съня при децата към педиатричната болница в Бостън.

Програмата е следната:

Първият ден поставяте бебето в леглото, когато е все още будно, но достатъчно изморено, за да заспи. След това излезте от стаята. То най- вероятно ще се разплаче, но изчакайте 5 минути, след което се върнете в стаята. Опитайте се да го успокоите, но ако е възможно без да го взимате на ръце, защото ще се изгуби ефекта.

Заспало бебе

Останете при него само 2-3 минути и пак излезте. Ако пак заплаче, удължете интервала на 10 минути преди да се върнете, и пак го успокойте. Правете тези стъпки на все по- големи интервали на излизанията и престоя извън стаята. Най-дългият период трябва да е 15 минути между влизанията. През първото денонощие го повтаряйте, докато детето не заспи. При събуждане през нощта се повтаря гореописаната процедура.

През следващите денонощия периодът се увеличава с 5 мин., т.е. – на втория ден първо изчаквате 10, а после 20 мин. На третия започвате от 15 до 30 и т. н. т. Според създателя на метода няма да са нужни много денонощия, за да привикне детето ви.

Съветът на родители, опитвали техниката на Фърбър, е когато се пристъпва към нея, бебето да се сложи да спи в по-ранен час, тъй като периодът на изпълнение е изтощителен и за двете страни.

Най-важното, което трябва да знаете е, че вземете ли отново бебето на ръце, приучаването към самостоятелно заспиване ще е ужасно трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#176168
За първи път си правя регистрация на сайт,за да направя коментар по дадена статия! Ужасяваща, грозна, некомпетентна, написана или от някой емоционален инвалид или от някой много, ама много нещастен човек! Човеко, опомни се! Чети, образовай се, преди да пишеш такива неща!
7
0