Защо е важно децата да спортуват

Спорт при децата

В днешно време всички са толкова заети и все нямат време за нищо и всичко, което правят е тук, сега и веднага, защото после няма да има време. Основното оправдание на нас възрастните, за това, че не спортуваме е точно там - че времето ни притиска. До колко това е истина и до колко не е съвсем различна тема, но драги родители, когато се сдобиете с едно мъничко съкровище, вие трябва да го научите да спортува.

Никой не настоява детето непременно да стане национален шампион или да печели някакви награди, но то трябва да усвои движението, да има нужда от него. Клишето, че спортът изгражда характер и абсолютната истина.

Оставете изборът на спорт на детето – кажете му няколко варианта, които сте намерили и му дайте шанс да избира. Ако то желае отидете с него на първите му уроци, запознайте се с преподавателя/инструктора.

Макар да ви се струва, че не е толкова важно – грешите. Спортът изгражда в децата самодисциплина и контрол, научава ги на това да имат хъс, да се стремят към нещо, да проявяват самоинициатива.

Игрища

И може би най-ценното, на което спортът научава – дава ти възможност да работиш в екип, да се довериш, да знаеш, че можеш да разчиташ на някого и той може да разчита на теб. Всички тези неща са изключително ценни помощници в развитието на детето.

От друга страна да не забравяме здравословните ползи, които ни дава спорта – повече движение, по-малко стоене пред телевизора или компютъра. Съответно това носи на детето и повече реални социални контакти, които го изграждат като личност и му дават възможност да усвои диалога, да се научи да изслушва, да се сприятелява.

Движението е здраве – хилядите болести, които се пораждат вследствие на заседналия начин на живот, няма да бъдат възможни за вашето дете. От друга страна спортът развива и ума на децата – научава ги как да преценят ситуация, да отделят правилния избор от неправилния.

А кой знае, може и вие след като видите колко въодушевено се прибира детето от часовете по футбол, например, да успеете на намерите малко време и да поспортувате.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари