ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Изберете подходящия спорт за вашето дете

Изберете подходящия спорт за вашето дете

Спорт за деца

Ако сте решени да запишете детето на някакъв вид спорт, идва най-сложната част – да го изберете. Възможностите ви са безкрайни – има най-различни школи, където се практикуват всякакви видове спорт. Можете да изберете отборен спорт или такъв, където детето ще бъде самостоятелно – много възможности, а вие не сте убедени коя е най-добрата за вашето дете.

Първо помислете добре – дали не сте забелязали, че детето се интересува от някакъв спорт повече или пък, че притежава някакво особено умение. Ако не сте убедени, че ще се справите със задачата, може да попитате какво желае да спортува. Лошото в тази ситуация е, че голяма част от децата казват, че нямат желание, че не им се ходи, нищо не им е интересно и т.н.

Ски

За да не се стига до там, можете да си направите едно проучване – къде неговите приятели спортуват, кой спорт е най-подходящ за възрастта на детето ви и пр. Съобразете се с това какво притежава вашето дете и на кой вид спорт неговите дадености най-добре ще паснат. Ако детето ви е високо, изборът е лесен - баскетбол или волейбол.

Карате

Гимнастика не е най-подходящата алтернатива за високи деца. В повечето такива школи се смята, че височината повече пречи, отколкото помага в този спорт. В случай, че детето ви се движи бързо и сте забелязали, че е доста ловко, може да го запишете на футбол или лека атлетика. Ако детето ви е с буен темперамент и трудно се съсредоточава дълго време, не го записвайте на тенис или фигурно пързаляне.

В тези спортове има доста повтаряне на едни и същи позиции, което вероятно допълнително ще изнерви детето. Възрастта също може да бъде един от критериите, по който да изберете правилния вид спорт:

Спортни танци

- Ако детето ви е между 6 и 9 годишна възраст, запишете го на спорт, който ще му помогне да развие фигурата си – плуване, танци, ски.

- Ако е след 8 – 9 годишна възраст, помислете за спортовете, които развиват координацията на детенцето, говорим за бойни спортове – айкидо, карате. Можете да се доверите също на тениса, както и на колективните баскетбол, футбол и др.

- След като е навършило 10 години, може да го ориентирате към спортове, които развиват издръжливостта му.

- В случай, че детето вече е влязло в пубертета, то вече самостоятелно може да реши кой спорт му е най-интересен. Вниманието на тийнейджърите се задържа върху едно нещо значително по-дълго особено вниманието на децата.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати