Детето ми ме мрази! Как да се справим с проблема?

Проблемни деца

Не всичко при отглеждането на детето е усмивки и щастие. Доста често на родителите се налага да бъдат по-строги и да покажат на детето, че те са онези, които на този етап от живота му решават какво ще се случва с него. Децата са много чисти и невинни създания, но често пъти успяват да прекрачат границата в най-различен смисъл на този израз.

Това са моментите, когато родителят казва не или пък започва да се държи по-строго. Естествено малчуганът не се чувства много добре, когато онова, което иска, не му е поднесено или му се отказва с твърдото „Не! ”.

В яростта си могат да кажат ужасни думи на родителите си. Много от нас са чували „Мразя те! ”, „Не си ми майка/баща! ”, „Не те обичам вече” и пр.

Възпитание на детето

За всеки родител тези думи носят много горчилка и мъка – детето е най-ценното нещо, което имаме в живота си, а да чуеш от малкото съкровище пред тях такива тежки думи определено е много неприятно и болезнено.

Не го приемайте за истина – най-често децата го казват, защото искат да ви донесат болката, която са изпитали, когато вие сте им отказали. Да ви накарат да се чувствате по начина, по който те се чувстват – естествено те не успяват съвсем да осъзнаят какво нещо са изрекли.

Най-добре попитайте детето „Какво означава да мразиш? ”. От отговора, който ви даде, ще разберете, че то всъщност не ви мрази. Обикновено заявяват, че означава да се ядосаш на някого – именно за това стана въпрос и по-горе – целта му е да ви покажат колко много ги е заболяло.

Деца

Друг начин да разрешите проблема е, като приемете това, което ви казва и в същото време му кажете, че това отношение е грешно. Обяснете му, че ако ви е сърдито за нещо, трябва да ви каже, за да успеете да се разберете. Най-важно от всичко е да осъзнаете, че децата често имат този период на различна възраст – най-много между 2 и 4 годинки.

Думите, които му казвате, след като е хвърлило по вас някоя обида, трябва да бъдат със значение, че вие разбирате и уважавате начина по който се чувства, но и то трябва да уважава вашите.

Скандалите, шамарите и заплашителното „Не тели е срам, знаеш ли какво ще ти се случи...”, могат да доведат само до повече агресия. Безспорно е, че най-ценното в живота на един родител е детето, но той трябва да знае, че децата не са марионетки.

Те имат свои чувства и мисли и въпреки, че те най-често ги изразяват по болезнен за нас начин, е хубаво да отчетем защо го казват и да се запитаме каква може да е причината.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари