Когато хормоните на децата забушуват

Тийнейджъри

Пубертетът е труден период за всички родители. Всъщност и за децата периодът е объркващ. Случват се странни неща за детето и понякога се случва да се стига до агресивни изблици или до прекомерна чувствителност. Това, което вие родителите можете да направите, е да се подготвите добре за този период и стоически да го издържите.

Възможно е да бъдете приятно изненадани и да сте от онези родители, чиито деца минават тих пубертет, от онези, които държат всичко в себе си. Но и това не е много добре поне не за детето. Каквото и да ви очаква помнете, че ви вие сте минали през това и че в един момент нещата ще си дойдат на мястото и ще се успокоят.

Пубертетът е периодът, в който детето вече минава в света на възрастните. Момченцата започват да възмъжават, при момиченцата идва първата менструация и т.н. Няма точен отговор на въпроса кога детето влиза и кога излиза от пубертета. Долу-горе период може да бъде даден като за момчетата е с две години закъснение. При девойките се случва около 12-тата година, а при момчетата 13 - 14 годишна възраст.

Окосмяването започва отново на различна възраст и също е част от преминаването на детския организъм в тяло на възрастен. При девойките гърдите започват да растат, както споменахме появява се цикъл. При момчетата говорим за растеж на тестисите и пениса, настъпване на първата еякулация и пр.

Но всичко това са само външни промени, със сигурност обаче ще има и вътрешни такива, за които родителите трябва да бъдат подготвени. Най-важното нещо, което трябва да знаете, че в този период психиката на детето ви е доста крехка и затова бъдете внимателни в изказванията си, дори в шегите. Всяко нещо, което кажете, може да бъде прието по съвсем различен начин и младежът или девойката да го преживяват дълго.

Появява се дисхармония между физическото и психическото развитие. Тъй като първото се случва доста бързо, децата се чувстват объркани, изнервени, случват им се нови неща. От вас зависи да бъдат уверени и спокойни. Ако имат въпроси – отговаряйте им.

Пубертет

Ако детето има въпроси, на които не можете да отговорите, заведете го при специалист, който да му обясни. Хубаво е при първата менструация да запознаете момиченцето си с контрацептивите - защо, как и кога се използват, в случай, че не сте го направили по-рано. Отнася се и за момчетата – те също трябва да носят отговорност, да знаят какво ще се случи.

По въпроса с мастурбацията – така или иначе ще се случи, не ги спирайте, не се карайте, но и не насърчавайте. Детето се чувства достатъчно странно, за да му говорите за нещо подобно. То най-вероятно ще изпита срам и неудобство, ако подхванете темата.

Първият сексуален контакт – не може да се даде точен отговор на въпроса кога е най-подходящо. Но може да се помогне на децата да разберат и осъзнаят, че това е доброволен акт, който трябва да искат и двамата. Разбира се, една възраст до 13 – 16 години е твърде крехка за подобно изживяване и е хубаво да знаете къде ходят децата ви и с кого. В тази възраст вече да спиш с някого е по-скоро хвалба – говорете с детето си и му обяснете кой е правилният начин нещата да се случат.

Най-важно в този период е да има диалог между вас и подрастващия. Вероятно ще ви спестяват неща от интимната сфера или такива, за които знаят, че няма да ви харесат. Най-добрият начин да се справите с пубертета е да научите детето си кое е правилно и кое не и да се надявате да направи разлика, ако му се наложи. Звучи ужасно, но драги родители, не може да бдим над децата си денонощно, а дори да можехме това не е добър начин на възпитание.

Рейтинг

3.3
Общо 8 гласували
5 2
4 1
3 3
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари