ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да подходим към дете с аутизъм

Как да подходим към дете с аутизъм

Аутизъм

Аутизмът е тежко заболяване на психиката, това е крайна форма на самоизолация. Тя се изразява в бягство от действителността и социалните взаимодействия.

Децата с аутизъм имат проблеми с речта, те често повтарят нещо, което са чули от околните. Те разбират само еднозначни указания, абстрактното им мислене изостава. Това е един от първите симптоми на аутизъм, който става ясен през втората година от живота на детето.

Родителите на аутисти се оплакват, че им е много трудно да ангажират вниманието им. Обикновено децата аутисти дори не поглеждат родителите си в очите и не се обръщат, когато ги повикат.

Още от бебета децата с аутизъм не се притискат към майката и понякога дори се съпротивляват на прегръдките ѝ. Те не играят с играчки като останалите деца, което също се проявява през втората година.

Децата с аутизъм не разпознават и най-малките опасности, затова постоянно трябва да има някой, който да ги наглежда. Понякога децата с аутизъм имат проява на агресия към самите себе си или към други деца и дори към родителите си.

Родителите, които имат притеснения за начина, по който детето им се държи или реагира, трябва да посетят специалист. С търпение и правилен подход към детето може да се постигнат много успехи.

Деца с аутизъм

Родителите на дете с аутизъм трябва да създадат на детето емоционален комфорт, чувство за сигурност и защитеност. Едва след като детето е напълно сигурно, че е в безопасност, може да се мисли за преодоляване на препятствия и създаване на нови навици.

Родителите на дете с аутизъм трябва да разберат, че на хлапето им ще му е много трудно да живее с болестта си, затова трябва да го наблюдават внимателно.

С доброта и внимание детето трябва да бъде насърчавано да изразява своите чувства и емоции с думи. Пред такова дете не трябва да се вика, трябва много да се внимава и с наказанията.

Децата аутисти проявяват склонност към редене на пъзели, мозайки, което може да бъде правено заедно с родителите и по този начин да се задълбочи контактът с детето.

Когато детето се интересува от някой предмет, трябва родителите да обяснят внимателно какъв е този предмет и за какво служи. Когато детето е заето с нещо, е добре родителите да му разказват нещо за определен предмет, за който са говорили преди това, и да се престорят, че не могат да се сетят името на предмета.

В такива случаи се провокира речевата активност на детето с аутизъм и то помага на родителите си, като ги подсеща за името на предмета.

Децата с аутизъм постоянно се страхуват от нещо, затова е добре да им се помага да преодолеят страховете си. Това е много важно за тях, за да могат да се развиват.

Въпреки специалните си особености, детето с аутизъм трябва постепенно да се приобщава към детски колектив. Специален педагог може да помогне на родителите да включат детето си в група с деца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ХБОТ
ХБОТ
27.09.2015 12:29
Най-бързото и адекватно лечение в борбата с Аутизма
0
0