ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Хранене при кърмачки срещу колики на бебето

Хранене при кърмачки срещу колики на бебето

Хранене на кърмачки

Много често причина за коликите на бебето е начинът, по който се храни майка му. Хранителните продукти, които тя консумира, преминават в кърмата, и това предизвиква колики при малкото човече.

Една от забранените храни в това отношение е царевица – тя може да е много вкусна за младата майка, но при бебето ще се изрази във вид на подуване на стомахчето и болки.

Колики

Друга лоша идея за менюто на майката, която кърми, е прясното краве мляко. Храносмилателната система на бебето все още не е готова да обработи протеините, които се съдържат в прясното краве мляко. Това предизвиква силни газове в стомаха му и болезнени спазми, на които бебето реагира със силен плач.

Кравето мляко се съдържа в много продукти, затова по време на периода, в който майката кърми бебето си, трябва да внимава с какво точно се храни. Изключение от тези продукти прави киселото мляко.

Шоколад, и особено млечният, също не е никак полезен за кърмачките, тъй като той съдържа краве мляко и това може да предизвика колики у бебето. Но дори майката да спре да консумира краве мляко, на организма й ще са необходими около две седмици, за да се освободи от елементите, които са били усвоени заедно с млякото.

Колики при бебета

Всяко бебе е индивидуално и дори има мъничета, които понасят добре и кравето мляко. Майката трябва да наблюдава реакциите на бебето си и ако след определен вид храна то плаче, защото коремчето го боли, най-вероятно е чувствително точно към този продукт.

Сред продуктите, които могат да предизвикат колики у бебето, ако майката се храни с тях, са лук, яйца, цитрусови плодове, соя, домати, горчивите храни, бобовите храни.

В списъка също така влизат зелето, карфиол, броколи, тиква, китайско зеле, хрян, ряпа и репички, цвекло. Храните с изкуствени подсладители и напитките със съдържание на кофеин също могат да предизвикат колики у бебето.

Майката трябва също така да внимава много за срока на годност на продуктите, които консумира, тъй като това може да се отрази зле на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
 флора
флора
04.10.2013 06:26
Много точно описание на продуктите, усилващи коликите.
3
1