Първо посещение на детето при зъболекар

Детски зъболекат

Първото посещение при зъболекар е стрес за детето, както е стрес и посещението при лекаря. Затова подходът трябва да бъде особено подходящ – знаете добре, че първото впечатление оставя трайни следи за цял живот. Първо да уточним, че е най-подходящо детето да ходи за първи път на зъболекар около третата или четвъртата годинка на мъничето.

Стоматологът може да ви помогне за много неща свързани със зъбите – може да каже как да накарате детето да спре да смуче палците си – проблем, който се получава при голяма част от дечицата. Както в лекарския кабинет, така и при зъболекаря е най-добре да направите опознавателна първа визита. Детето ще разгледа, ще види човека, ще почувства обстановката поне една идея по-малко чужда.

Детски зъби

Не бива да го насилвате да сяда на стола или да отваря устата си, ако забелязвате страх в очите му. Най-добре просто разгледайте, поговорете със стоматолога и после насрочете друг час. Знаете, че детето се страхува много от непознатото, а ако в семейството ви има и един член, който да дава подобен пример – това прави нещата още по-трудни.

Хубаво е да се съобразявате какво говорите пред малкото си детенце, защото противно на някои мнения те чуват и забелязват всичко и ако коментирате колко ужасни са прегледите при зъболекар, може да си създадете сериозни проблеми.

Когато обяснявате за зъболекаря, не говорете, че ще боли или че няма да боли – в единия случай ще го откажете да отиде, а в другия е възможно неволно да го излъжете. Най-добре изобщо не говорете за болка.

Миене на зъбите

В случай, че сте отишли и детето няма проблем с това да го прегледат, знайте, че прегледа трае около 20 минути. През това време стоматологът много внимателно оглежда захапката на вашето отроче, състоянието на зъбите, венци и т.н.

Понякога, ако се налага, зъбките се почистват много внимателно от плаката. Общо взето, прегледът при стоматолог включва запознаване и от двете страни – детето и зъболекаря, както и зъболекар със зъбките на мъничето.

Дори може да помолите стоматологът да обясни на детето как се почистват зъбките, защо това е важно, колко често трябва да се прави и т.н. Най-добре е да посещавате стоматолог на около половин година, както вие така и детето ви.

Ако зъболекарят прецени, че е нужно да водите детето по-често, за да наблюдава растежа на зъбките, ще ви информира. Можете да изберете детски стоматолог – те имат много добра комуникация с детето и ще успеят да го предразположат.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати