Да възпитаме в детето интерес към ученето

Трудни уроци

Като родители винаги искаме децата ни да имат най-доброто – да им дадем всичко, което можем, за да имат най-прекрасното детство и най-добро бъдеще. В най-ранна детска възраст именно майката и бащата са онези, които научават отрочетата си за всичко – от елементарните хигиенни навици до любовта към книгата.

За да успеем да научим детето да учи след време, трябва първо да предизвикаме у него интерес да чете. А преди да дойде и моментът на четенето, трябва да „грабнем” вниманието на мъничето като му разказваме. Развивайки се по този начин, един ден мъничето ще бъде отговорен ученик – никой не казва, че високите оценки са на всяка цена, достатъчно е да знаете, че малкото ви съкровище е положило усилие.

Най-добре е да запознаем бебето с речта, интонацията, различни ежедневни случки. Говорете му – разкажете му как е минал денят ви, какво искате да направите, какво смятате да сготвите. Всичко каквото ви дойде на ум – обяснявайте с подробности. Дори, когато сменяте памперс или ще го къпете.

уроци

За малките бебета има чудесни книжки за баня, на които са изобразени най-различни животни. Посочвайте му кое е животното, говорете му за него, съчинете си някаква история или пък разкажете всичко, което знаете за конкретното животно.

След като вече започне да проявява интерес и стане комуникативно, време е да започнете да му четете книжки. Купете хубава детска книжка с твърди корици и му обяснявайте според картинките. Хубаво е детето да вижда книги около себе си, тоест, ако в дома ви няма нито една книга или някакво обособено място като библиотека, никога няма да прояви интерес към книжките.

семейство

Всеки ден прочитайте книжка, като му давайте възможност да гледа картинките, докато четете. На познатите ви деца, които вече са достатъчно големи, правете подаръци книги. Така мъничето ще ги забележи и ще започне да проявява интерес.

Хубаво е преди да заспи всяка вечер да му разказвате история или да прочитате приказка. Дори детето да е наказано по някаква причина, не го наказвайте с това, че днес няма да му разкажете.

Започнете да гледате образователни филми или програми, такива от които се научават интересни неща. По този начин у детето ще се пробуди интерес да получава още информация. Когато вече е достатъчно голямо, запишете го в библиотека – да избира самостоятелно своите книги.

Училище

Ако имате възможност, разхождайте се из китните български градове, из онези места, в които е пропита толкова много история – говорете му, разкажете му. Направете си туристическа обиколка в интересни местности.

Хубаво е да посещавате и музеи, когато детето вече е по-голямо – разходете се, запознайте го с различни изкуства, с наука, с животните, със звездите. Опитайте се да научите мъничето си да бъде любознателно – това е напълно достатъчно, за да бъде прилежен ученик и да посеете у него семето на знанието.

И още нещо – ако му четете приказка всяка вечер от ранна възраст, бъдете сигурни, че малкият човек сам ще пожелае да се научи да чете и още преди да е тръгнал на училище ще го умее. А това ще му помогне много лесно да навлезе в учебния процес и без затруднения да се справя в училище.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари