ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Кога да въведа компютъра в живота на детето

Кога да въведа компютъра в живота на детето

Дете на Компютър

Чувствителен въпрос е кога да дадем на детето възможност да стои пред компютъра. Всичко в днешно време предполага използването му и се получава така, че и за децата компютърът става изключително важен.

Колкото повече забавите момента, толкова по-добре за детето, но само от една страна. По-добре е да играе с кукли и всякакви други обикновени играчки, преди да опознае електронния свят.

И тук причините са толкова много – преди всичко детето ще започне да се застоява пред компютъра и да не иска да излиза. Светлината от монитора не влияе добре на детските му очи, да не забравяме и факта, че в интернет има неща далеч не подходящи за малките съкровища. Хубаво е в началото да има надзор над детето – отдалече, но все пак някакъв надзор.

Учене

Коя е най-подходящата възраст е сложен въпрос. Истината е, че колкото по-отлагате момента, толкова по-добре за детето. Но тъй като компютъра е във вашето ежедневие и детето вероятно от малко е забелязало, че го използвате, едва ли ще можете дълго да отлагате момента на тяхното запознанство.

Според психолози най-добре детето да започне да използва компютър в първи клас. Да не забравяме, че ограничаването твърде дълго време също не е добра идея, защото мъничето ще започне да се чувства различно от останалите.

Дете Чат

Когато вече ходи на училище е твърде възможно да има нужда от използване на различни компютърни програми като Word, Excell и пр.

В началото е хубаво да не му давате твърде голям интервал от време пред компютъра – не повече от 20 минути. След това увеличавайте с няколко минути престоя, да кажем месечно. Но независимо колко време му позволявате да стои пред екрана, хубаво е да го карате да си прави почивка след 15 минути стоене пред компютъра.

Мястото на компютъра не е в стаята на детето, слагате го задължително в стая, която се използва от цялото семейство. Разберете се с детето и го уведомете колко време му се полага, обяснете му.

Задължително намирайте време да излизате с детето на разходки, не бива единственото му развлечение да е стоенето пред компютъра. Ако времето е лошо и не е подходящо за разходки, намерете друго занимание у дома, което да замести използването на компютър.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
koko
koko
13.02.2015 05:10
Razbrah...
0
0