ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да научим детето да използва гърне?

Как да научим детето да използва гърне?

Дете на гърне
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Звучи изключително лесно, но за да се случи крайният резултат и вашето дете да иска да използва гърнето вместо памперси, ще мине доста време. Децата са свикнали постоянно да носят памперси и липсата им изведнъж създава известен дискомфорт.

За вашето бебче гърнето е нещо съвсем непознато. До момента никога не сте го споменавали и не е имало никакъв проблем, че използва памперсите за физиологичните си нужди. Упорството на всеки родител детето да се научи по-лесно и бързо да сяда в гърне, изглежда на малкото съкровище изключително странно.

Гърнето е всичко друго в очите на мъника, но не и това, за което реално е предназначено. За да успеете да приучите детенцето, трябва да сте търпеливи и да се оглеждате за определени знаци. Детето само ще ви покаже кога е готово да се отървете от памперсите. Първо е много важно да не си правите грешни изводи, че щом мъничето сяда трябва задължително да използва гърнето.

Уплашено дете

Един от първите знаци, който може да ви помогне е по-рядката смяна на памперс. Ако забележите, че мъничето пълни памперса на по-голям интервал, може да опитате да му покажете гърнето.

Направете така, че бебето и гърнето „да се опознаят”. Винаги когато имате възможност, слагайте бебето върху гърнето, да постои така известно време. И понеже за дете „да постои” е почти невъзможно, съветваме ви да му отвличате вниманието докато е там.

В момента, когато малчуганът започне да подръпва памперса си или да ви показва по някакъв друг начин, че е време за смяна, значи е достатъчно голямо да използва гърне.

Скъпи родители, това е един от най-сложните етапи в началното възпитание на детето. За повечето деца срещата с гърнето не е най-приятното нещо и в началото упорито ще отказва да седи върху него. От ваша страна се изисква много голямо търпение, но освен това може да използвате няколко трикчета, с които ще улесните процеса:

Използване на гърне

1. Много е важно в началото, когато решите, че гърнето вече трябва да се използва, да го покажете на детенцето и да му обясните за какво ще се използва.

2. Гърнето трябва да стои на лесно място, където съкровището ще го вижда постоянно.

3. През летните горещи дни, позволявай на малчугана да се разхожда гол у дома.

4. След като приключвате всяко хранене, махайте памперса и слагайте бебчето на гърнето. Хубаво е ако веднъж сте решили, че ще го учите, да не се отказвате, независимо колко настойчиво мъничето не желае да възприеме гърнето.

5. В началото, когато махнете памперсите, детето може да се подмокря по-често. Важно е да не изпадате в паника или да се ядосвате – разберете, че съвсем до скоро мъничето не е знаело за съществуването на гърнето. Дечицата просто забравят да ви дадат знак, че е време за сядане на гърнето. Приемайте спокойно и обяснявайте на съкровището, следващия път да ви казва.

6. Най-важното правило – бъдете спокойни и ведри. Независимо колко е трудно, колко много детето се дърпа – не се ядосвайте. Мъничето не го прави, за да вгорчи живота ви. В крана сметка това за него е голяма промяна и ще трябва да му дадете възможност да свикне с нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest