Децата и сънят

Спане

Основното, което правят новородените бебчета е да спят. Сънят за малките деца е изключително важен и ценен. Съвсем в началото, когато вземете бебчето си у дома е възможно да имате известни трудности по между си, но не след дълго ще успеете да се нагодите и вашето бебе ще спи блажено и спокойно.

И тъй като, както вече споменахме, че сънят е едно от най-важните неща за бебето, хубаво е да се спазват няколко правила по този въпрос. Изключително важно е детето да има създаден режим.

Не бива да оставяте бебето да стои будно, когато виждате, че има нужда от сън или да го карате да спи, ако виждате, че не е изморено. Ако успеете да създадете режим няма да е необходимо да се тревожите – бебчето ще е свикнало със съня в определено време и ще го изисква.

Спящо Бебе

Следните няколко съвета ще ви помогнат да отгледате едно сравнително спокойно бебе, което спи пълноценно:

1. Ако бебето е заспало, не влизайте през 15 секунди да гледате дали спи или не.

2. Ако бебето е сложено да спи в кошарката, но плаче, можете да го успокоите, но е хубаво да го върнете в кошарата и да го оставите полека да заспи. Ако е необходимо попейте му или пуснете някоя играчка подходяща за приспиване, не обърквайте режима на мъничето.

Ако започнете всеки път да го взимате от кошарата и да не го оставяте да спи самостоятелно, то ще си изгради грешен навик, който в последствие е трудно да бъде премахнат.

3. Опитайте се да изградите навик на детето да заспива, след като е в леглото. Тоест не да заспива всеки път в ръцете ви.

Децата и Сънят

4. Бебчето не бива да стои будно твърде дълго време. Малките бебета и дечицата се изморяват доста бързо и винаги, когато усетите, че този момент е настъпил, трябва да оставите бебчето да се наспи.

5. Преди лягане детенцето не бива да е превъзбудено. Всякакъв вид игри са неподходящи, ако идва времето за сън.

6. Когато слагате детенцето в кошарата не стойте там прекалено дълго, завийте го, пожелайте му лека нощ, целунете го и го оставете да заспи.

Всеки навик изисква време, за да се изгради, така е и със съня при бебчето. Ще имате нужда от търпение и желание, но помнете, че пълноценният сън ще направи и мъничето здраво. Ето и кои са на-честите проблеми свързани със съня:

1. Неподходяща температура в стаята.

2. Кошмари – доста голяма част то децата имат подобни проблеми. Хубаво е да се опитате да разберете каква е причината за тези кошмари. Когато детето има нужда гушнете го и го целунете, за да се успокои и да заспи отново.

3. Ако се събуди през нощта, не бързайте да го взимате в ръцете си. Оставете го в кошарата, възможно е да се унесе отново и да заспи.

4. Често при малките бебета се случва да се събуждат безпричинно – нищо чудно да е забелязало, че по този начин получава извънредно внимание и това да се превърне в навик.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари