ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Да се справим успешно с къпането на бебето

Да се справим успешно с къпането на бебето

Къпане на бебе
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безжична преносима и водоустойчива Блутут колона
35.00 лв.
Виж ››

Вечерното къпане на бебчето може да се превърне в чудесен ритуал-забавление. Има няколко правила, които майката и таткото трябва да спазват що се отнася до къпането на бебето. Всичко останало е въпрос на въображение.

Можете да направите банята удоволствие за мъничето, както и за вас, виждайки радостта в очичките му. Но нека първо обърне по-специално внимание на това, което трябва да направите, какви неща ще са ви необходими и колко точно е подходящата температура за къпане на бебче.

Ако къпете новородено, внимавайте да не мокрите пъпчето, ако още не е паднала пъпната връв. В случай, че вече се е махнала, хубаво е да почистите мястото много внимателно с помощта на спирт и памук.

бебета

Водата на новороденото бебе трябва да бъде 37–38 градуса. Хубаво е да е 38, за да можете да съблечете бебето спокойно – дори водата да се разхлади, няма да спадне с повече от един градус. В стаята, където го къпете, температурата трябва да бъде 22 градуса.

Хубаво е в началото да къпете бебчето в стаята – така ще ви е лесно да затоплите и докато свикнете с процедурата можете да го миете там, а не в банята. Да не забравим да споменем, че за къпането на бебето ще са ви нужни – корито, бебешки шампоан, бебешки сапун, халат с качулка от подходящата материя, клечки за уши отново предназначени специално за бебчето, крем за намазване след банята, чист памперс.

Мама и бебе

Същинската част на къпането започва. В началото всичко това изглежда много страшно, а за да не се притеснявате, хубаво е с вас поне първите пъти да има човек, който вече го е правил.

Така ще ви показва как се случват нещата, а вие няма да се притеснявате толкова. Важно е да държите бебето така, че под главичката му съща да има опора, защото знаете, че още не е напълно стабилна.

Водата в коритото трябва да бъде около 20 см. Измивате личицето, гърдите и врата на бебчето, после дупето, гърба и крачетата. Хубаво е да миете внимателно гънките около крачетата, на слабините, на китките. По тези места се съдържа най-много кожен секрет и ако не ги почистите добре бебешката нежна кожа може бързо да се възпали.

Повиване на бебе

Измивате крачетата и ръчичките пръстче по пръстче. По време на цялата процедура е добре да му говорите и да му обяснявате какво правите сега, защо миете крачетата му и пр. Успокояващият тон на мама или татко винаги влияе положително върху бебето.

Можете да го хванете внимателно и да го обърнете по корем, като не спирате да го държите стабилно, поставяте го леко над водата, сякаш плува. Мъничето ще започне да маха с ръце и крака и ще се радва на бъркотията, която се оформя около него.

Ако е по-големичко, можете да му давате от гумените книжки с картинки, за да се забавлява. Банята продължава не повече от 5 – 6 минути. След това трябва да завиете мъника в затопленото халатче.

Златните правила на къпането на бебе:

- Никога да не остава само в коритото, дори за секунда;

- Бебето се слага в коритото, след като водата вече е налята в съда;

- Преди да сложите бебето, проверявате дали водата е подходящата температура;

- Бебето се къпе единствено и само с бебешки продукти, както задължително се маже със същите специализирани кремове. Дрешките също се перат с прах специално за бебета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest