ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Бебето расте неусетно бързо

Бебето расте неусетно бързо

Мама и Бебе

Бебето бързо спира да бъде бебе – роди се едва преди няколко месеца, а вече е сякаш дори по-самостоятелно. За хубаво или за лошо децата растат изключително бързо. Има много признаци, по които можете да разберете, че бебчето е пораснало и с него трябва да общувате по по-различен начин.

Бебето, което имаше нужда от вас 24 часа в денонощието вече започва да става малко по-самостоятелно, да проявява характер, да се налага и т.н. Всичко това е в реда на нещата, но е хубаво да овладеете подобни ситуации, защото именно тази ранна възраст на проявяване на характер трябва да бъде овладяна.

С други думи с детето трябва да се разбирате и е хубаво да му покажете, че не само неговата дума е закон за вас, а важат и обратните правила. Уважението между родител-дете се изграждат в най-ранна детска възраст.

Караница с Дете

Малчуганите са много сензитивни и бързо усещат къде могат да правят каквото си поискат и къде не. Ето няколко признака, по които можете да разберете, че бебето е вече малък човек и как да се справите с непознатите ситуации:

1. Спокойствието на довчерашното бебе днес се е превърнало в инат, който не можете да познаете. Не приема не за отговор и веднага започва да проявява характер и дори прави опити да се тръшка само и само да се случи това, което то иска. В такава ситуация е важно да не се чувствате виновни, че не можете да осигурите всичко на детето си.

Семейство

Имайте предвид, че пълното задоволяване на прищевките въобще не е добра идея. Детето трябва да се научи, че когато родителите му кажат „не” и обяснят защо, няма място за дискусии. Важно е да не обръщате голямо внимание на тези номера, защото ако детето усети, че номерът минава, в продължение на времето нещата между вас ще стават съвсем сложни.

2. След някоя беля, която малкото е сътворило и след вашия разярен поглед, първото, за което се сеща малкият човек е да ви умилостиви. Започват се едни желания за прегръдки и целувки, а мама отсреща се чувства на седмото небе. Нормално е да е така, но не оставяйте детето да прави какво иска и неговите бели да остават незабелязани. Ако номерът с „Мамо, обичам те.” мине само веднъж, смятайте, че в бъдеще всички бели ще се минават с тази реплика.

Майка и Дъщеря

3. Поставянето на разни условия от страна на детето също са част от порастването му. Често сме ставали свидетели на подобни случки. „Ще слушам ако” или „Ще си прибера играчките ако” са чести реплики от страна на децата.

Не позволявайте на детето да ви казва какво да правите и да ви поставя условия. Вие сте родители и трябва да останете авторитет в неговите очи. Това не означава, че не бива да показвате емоция или да общувате с него нормално, но не му позволявайте да ви поставя условия – твърде му е рано за това.

4. Детето до вчера беше кротко и тихо, а днес прави точно това, което му казваш да не прави. Периодът на отричане е част от живота на всяко дете. Нормално е да дойде време, когато малчуганът изобщо не ви чува или поне така му е по-удобно. Отговаря на всичко с не и по никакъв начин не иска да се съобрази с вас или доводите ви.

Първо се опитайте да поставяте нещата, така че да няма „да”или „не”. Не питайте, а му заявете. Освен това е хубаво да приемете, че детенцето започва очертава границите на своята собствена личност и непрестанното отказване е част от това очертаване и опознаване на себе си. Бъдете търпеливи.

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати