ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Когато бебето прохожда

Когато бебето прохожда

Прохождане на бебе

Животът на детето ви всъщност представлява наниз от незабравими за вас моменти. Това са моменти, които са се запечатали в съзнанието ви за цял живот, най-скъпите и мили неща, които сте усещали някога в сърцето си. Невъзможно е да се изредят всички, но едни от най-вълнуващите и всъщност незабравими преживявания са самото му раждане, първата крачка, първата дума.

Трудно е да се опише емоцията, която родителят изпитва в тези моменти. Баналният отговор, че само, който го е изпитал, знае какво е, важи с пълна сила и тук.

И тъй като да описваме какво чувства един родител в такива лични моменти е ненужно, нека по-добре опишем как се случват първите крачки на малкия човек към големия свят и как могат мама и татко да му помогнат.

Това, което трябва да уточним е, че кога ще проходи бебето си е на практика, негов избор. Ако не проходи на десети, а чак на 12 месец, това не означава, че не се развива нормално или че има някакви отклонения.

Дечицата си имат свой собствен график, който си следват и нашето желание нещата да се случват по-бързо няма да го промени.

Процесът на прохождане започва от самото появяване на бебето на бял свят. Детето се развива, мускулатурата постепенно укрепва, започва да се чувства сигурно и едва тогава нещата се случват. Можете да подавате ръка и да помагате, но няма как да го накарате да проходи по-рано, отколкото то си е решило.

Отглеждане на бебета

Ето няколко съвета как да помогнете на бебчето, без да го насилвате да прави стъпки, за които още не е готово:

- Много добра идея е да оставяте детето да играе пред стъпало на стълба. Постепенно мъничето ще започне да се научава и да иска да се качи на горното стъпало.

- Дръжте ръчичките му изправени но не го дърпайте. Оставете го то само да ви покаже докъде иска да стигне днес в това упражнение.

- Давайте му да тегли различни играчки – камиончета, колички, това ще увеличи желанието му за движение.

Какво се случва от раждането на бебето до година и половина?

Първите месеци (до 6 месец) бебето постепенно започва да регулира движенията си на различни част от тялото. В началото до към 3 месец, започва да държи главичката изправена и да се обръща.

Обръщането се случва и на по-късен етап при някои деца. След това на 5 месеца с помощта на някои от родителите, бебчето успява да се задържи на крачетата си. В последствие мъничето успява да държи равновесие. Между 6 месеца и годинка, бебето вече преминава няколко етапа.

Бебета

Първо започва да седи, преди това основно е лежало. След като вече е сигурно, че има достатъчно сили и може да пази равновесие мъничето започва да лази. На малко по-късен етап започва да се изправя като се държи за ръба на кошарката.

После идва ред на първата крачка, но бебчето през цялото време се държи някъде за опора. Постепенно бебчето прави първите си самостоятелни крачици. В прохождането на мъничето могат да се обособят 4 етапа:

1. Първият етап е този, в който бебчето се държи за някой с двете си ръце.

2. Етап две е когато бебето може да се държи с една ръка за единия родител, а с другата за другия.

3. Следващата стъпка е когато мъничето вече има известна опора и се придържа по-малко.

4. Следват първите самостоятелни крачки на мъничето.

Ходенето постепенно започва да се усъвършенства и така, докато бебето вече стане на две годинки и вече не просто ходи, а дори тича само. Все още не е напълно сигурно в някои движения като стоенето на едно краче, но не след дълго ще започне съвсем с лекота да извършва и тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати