Как да разбера в коя седмица от бременността съм

Забременяване

Страхотен и дългоочакван момент за повечето жени е този, в който лекарят срещу тях им каже „Честито, ще си имате бебе! ”. Обикновено първите няколко секунди са момент на истински шок, независимо от това дали бебето е планувано или не.

Защото дори на-силното желание за бебе минава през много етапи, докато желанието се превърне в реалност и шок има независимо от ситуацията. После следва кратко объркване, а накрая идва неспирната радост и желание да кажеш на всички и все пак мисълта, че може би е по-добре да изчакаш известно време.

Изобщо, новината, че ще ставаш майка, си е гръм от ясно небе, но в най-положителния смисъл на израза. Много емоции започват да бушуват в теб, не знаеш кое е адекватно да попиташ и кое не - цялата ситуация е трогателно мила. Но след като мине първоначалната изненада, идва ред на вече ясните мисли, които нахлуват в главата на майката.

Ембрион

Започва се смятане на цикъл, на контакти с любимия, за да се изчисли кога точно се е случило малкото чудо, което расте в утробата.

Има няколко неща, които младата и неподготвена майка трябва да знае и едно от нещата е колко голямо е нейното бебе – в коя гестационна седмица е?

Бременност

За да разберете в коя седмица се намирате, трябва да посетите лекар, който ще установи това. Ще ви бъде направено изследване с помощта на ехограф. Има два варианта – единият се нарича трансабдоминална ехография, а другият трансвагинална ехография.

Трансабдоминалната ехография е изследване, което вероятно повечето от вас са преживели до сега поне веднъж – коремът се намазва с гел и с помощта на "умна" слушалка лекарят гледа какво се случва с плода.

Прегледи за бременни

Това изследване се използва и за други здравословни състояния. Усеща се лек натиск, но е напълно безболезнено. С този начин може да се установи в коя гестационна седмица сте, но трансвагиналната ехография е по-точна.

Изследването се провежда по следния начин – във влагалището на жената се слага проводник, който има накрайник, чийто ултразвукови вълни, обработени от компютър, проектират образа на монитор.

Това изследване също се използва и при други здравословни състояния. Тук жената изпитва известен дискомфорт заради въпросния проводник, който се слага в нея. Това изследване може да се проведе през първия триместър от бременността.

По-често се използва трансабдоминалната ехография, когато се установява дали жената е бременна или в коя седмица е плодът. Някои специалисти смятат, че използването на трансвагиналната ехография, макар че може да даде по-достоверна информация, носи риск майката да направи аборт.

Това е причината да го избягват. Затова голяма част от лекарите предпочитат другото изследване, а това по-често се прави за някакви евентуални заболявания.

Вие бихте могли да изчислите в коя седмица сте като знаете поне долу-горе кога е възможно да сте заченали, както и датата на последния цикъл.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 7
3 4
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати