Как да развеселим тъжното дете?

Тъжно Дете

Понякога децата се натъжават, без за това да има видима причина, или поне не такава, която възрастните да разбират. Това, което на възрастните им се струва маловажно, за детето може да е от голямо значение и да го разстрои.

Не е добра идея да оставите детето да се справи само с тъгата си. То ще се научи на това, но с цената на много усилия, а може да се стигне дотам, че да се затвори в себе си и да се изолира от връстниците си и от родителите си.

Не оставяйте детето да тъгува дълго. Ако сте наясно с причината и можете да направите нещо по въпроса, не се двоумете дълго време и вземете мерки, за да върнете усмивката на лицето на детето си.

Дете с Проблеми

Понякога родителите смятат, че прекалено разглезващо е да изпълняват прищевките на детето. Разбира се, трябва да се прави разлика между капризи и сериозни драми, които разтърсват дълбоко душата на детето.

Но времето, в което детето разчита на вас и ви смята за висше същество, което може да реши всичките му проблеми, минава прекалено бързо. Не е необходимо да проявявате излишна строгост за незначителни неща. Ако детето ви плаче, защото сте му забранили да играе с любимата си играчка, не го лишавайте от това, ако не се е провинило много тежко.

Не го унижавайте пред приятелите му и връстниците му, защото това ще му създаде сериозни комплекси, които може и да не преодолее за в бъдеще. Лесно може да се развесели едно тъжно дете.

Дете и Майка

Първото, което трябва да направите, е да клекнете до детето. По този начин ще изравните ръста си, тъй като ако гледате хлапето отгоре, то едва ли ще се чувства много комфортно.

Попитайте го какво го е натъжило, прегърнете го и му кажете, че всичко ще се оправи. Не забравяйте, че за детето вие сте велика личност, която може абсолютно всичко.

Дори нещата да изглеждат зле, то ще ви повярва, което веднага ще се отрази на настроението му. Не става въпрос да лъжете хлапето, а просто да го убедите, че ще направите всичко, за да се справите заедно със ситуацията.

Друг начин да го развеселите е да превключите вниманието му на нещо друго. Разсейте го по някакъв начин. При по-малките деца това е много лесно, достатъчно е само да му покажете нещо интересно и то забравя поне временно за проблема си.

При по-големите деца въпросът стои малко по-сложно. За детето, което вече се чувства пораснало, е важно да усеща, че все още може да разчита на вас. Затова постъпете не като родител, а като най-добрия му приятел. Дори да е сбъркало, кажете, че сте на негова страна. Подкрепете и най-лудите му идеи, но му посочете грешките му. И, което е най-важното, опитвайте се да прекарвате повече време с него.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати