Как да накараме бебчето да се оригне?

Оригване на бебе

След всяко хранене, задължително е малкото бебе да се оригне. Причината е в това, че въздухът, който мъничето е поело по време на хранене трябва да излезе. В случай, че бебето не се оригне, а въздухът, който е вдишало е много, възможно е да повърне част от храната.

Другият вариант е да му се образуват газове. Знаете също за прословутите бебешки колики, които мъчат бебенцата и обикновено почти нищо не може да ги успокои – ако не се оригне, възможно е да се появят и те.

Всяко нещо, което не е известно и не е правено до сега е изключително вълнуващо и интересно. А когато говорим за първите хранения на бебето, първото къпане, първото оригване, вълнението е хиляди пъти по-силно.

Бебе

В днешно време вече съвсем спокойно можем да намерим информация, която да ни бъде в помощ. От най-елементарните действия спрямо бебето до въпроси за възпитанието. Ето трите най-популярни начина, по които можете да накарате мъничето да се оригне, за да бъде спокойно:

1. Първият начин, който ви предлагаме е т.нар класически. Трябва да сложите бебчето с лице към рамото ви и да подпрете коремчето му точно върху вашето рамо. Внимание – не натискайте или изобщо не прилагайте никакъв натиск по гърба му. Придържайте мъничето за дупето. Единственото, което трябва да направите е да го потупате нежно по гръбчето, за да може спокойно да се оригне.

Майка и Бебе

2. За следващата позиция е необходимо да седнете и да поставите бебето легнало върху скута ви, по корем. Слагате едната си ръка под гръдния му кош, а с другата отново внимателно потупвате гръбчето, за да се оригне мъничето.

3. Следващият начин е да сложите бебчето в скута ви в седнало положение и да го придържате с едната ръка отпред за коремчето – мъничето трябва да бъде с гръб към вас. След това със свободната ръка потупайте леко гръбчето му.

Хубаво е да се подчертае, че когато става дума за потупване на бебе, говорим за съвсем нежно движение. Опитайте се първо да го погалите по гръбчето, а потупването направете съвсем лекичко, за да не го нараните.

В случай, че сте опитали тези начини и вашето дете не се оригва, приемете, че просто няма нужда да го прави. Хубаво е да обърнете внимание на начина по който се храни мъничето – ако например често изплюва храна, хубаво е да го оригвате на около 5 минути, в случай, че го кърмите или иначе казано на около 70 мл храна. Същото направете и ако му се образуват газове.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати