Допустими грешки при възпитанието на детето

Родители

Всички родители се стремят да възпитат децата си по най-добрия начин – да покажат на своето отроче кой е най-правилният път за ситуациите, какво е най-важното качество за всеки човек, как да се отнасят с околните и пр. Изобщо възпитанието на едно дете има изключително много аспекти, освен това едва ли има някаква формула, която да бъде определена като „правилна” или пък „неправилна”.

Ясно е, че и самите родители се учат, докато възпитават детето си. Независимо колко много книги си прочел или колко мислиш, че си подготвен, винаги се появява ситуация, която те оборва. И в крайна сметка не може да се определи кой е прав и кога – низ от ситуации, в които родителите трябва да вземат бързо решение, съвсем логично понякога да сбъркат в крайната си позиция.

Има обаче няколко неща, които родителите понякога допускат да се случат между тях и децата им с идеята да научат мъничетата на нещо. Но не осъзнават, че грешат. Научавайки детето с тези си постъпки, те им отнемат друго.

Малко дете

Ето кои са най-честите и лесно допустими грешки:

1. Ако направиш/не направиш …. няма повече да те обичам – независимо колко сте напрегнати, ядосани, изморени, изречение, в което присъства „повече не те обичам”, не бива да бъде допускано между вас и детето. Вие го казвате под въздействието на афект, но детето не разбира нещата, както вас самите.

Неговата чиста душа го приема твърде крайно и за абсолютната истина. Понякога казваме неща в своето безсилие, но е хубаво да се замислим, че тези наши думи оставят отпечатък в крехкото детско съзнание. Любовта към собственото дете не е изпълнена с каквито и да е условия.

2. Внимавайте със строгия или прекалено мекия тон – да намерим границата между прекалена разпуснатост и строго отношение не е лесно. Дисциплината и строгостта със сигурност трябва да бъдат част от възпитанието, но внимавайте да не преминат в една друга графа. Да покажеш на детето, че авторитетът у дома си ти, не означава непременно наказания за всяко нещо, което не ни харесва или пък физически тормоз.

Деца

За да не травмирате детската психика, трябва да намерите баланса – говорете, обяснете, покажете, че това което искате от него правите и самите вие. Детето не е кукла – обяснете му, ако е необходимо няколко пъти, ще ви разбере. В същото време позволяването на всичко в никакъв случай не е добро възпитание. Говорете повече с детето си, опознайте го и ще намерите кой е правилният подход към него.

3. Голямата амбиция = ваша неизживяна мечта – всеки родител иска най-доброто за детето си, но понякога в силния си стремеж да му дадем най-доброто, правим сериозни грешки относно възпитанието. Не научавайте мъничето, че амбицията е най-ценното качество в живота и бъдете внимателни да не му предадете вашите неизживени мечти. Този модел виждаме доста често – деца, които изживяват амбициите на родителите си без те самите да го желаят.

Съгласете се, че животът е твърде кратък, за да изживяваме чужди желания. Научете го да бъде боец, да не се предава пред трудностите, но не му давайте грешна представа за живота - че амбицията трябва да бъде преди всичко. В противен случай мъничето ще страда в по-късен етап – тогава, когато осъзнае, че това съвсем не е вярно.

Възпитание на детето

4. Твърде голяма загриженост – това също е трудно да бъде сложено в граници – кое е прекалено и кое е недостатъчно. Проявявайте разбиране към детето и запомнете, че вие ще се тревожите за детето си винаги. Но това не означава, че трябва да го спрете да води нормален живот.

5. Правилата са, за да се спазват – детето трябва да се научи да спазва правила, докато е малко, защото ще му се налага да прави същото и когато стане възрастен човек. В обществото има също определени правила, които човек трябва да спазва и вашата упоритост и настойчивост за усвояване на това качество у детето още като малко, ще му помогне да се развива пълноценно в последствие. Едновременно с това е хубаво да поощрявате детето, когато забележите, че е направило нещо – не пестете обичта и ласките към него.

6. Парите решават всичко – в днешно време можем да срещнем доста деца, чиито родители имат сериозни финансови възможности и се опитват по всякакъв начин да покажат това. Старайте се детето ви да бъде осигурено, но не му поднасяте всичко на поднос. Преди да усети, че може да има всичко, то трябва да се научи, каква е стойността на нещата и под стойност в никакъв случай не се разбира пари. Вашето внимание и отношение правят детето ви хиляди пъти по-щастливо, отколкото парите.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
М.Терзиева
М.Терзиева
15.08.2013 14:30
Да това са допускани грешки, но дали са допустими или в никакъв случай не трябва да се допускат - не става ясно...
1
0
Севи
Севи
19.06.2013 11:42
Именно , разликата между допустими и допускани е огромна, използвайте думите точно, защото смисълът се променя коренно.
1
0
sinardin
sinardin
15.06.2013 15:40
Интересно ми е само всъщност "допустими" ли са тези грешки или просто често "допускани"?
1
0