ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Когато първото дете ревнува от второто

Когато първото дете ревнува от второто

Детска ревност

Детската ревност съвсем не е изключение, когато се появи второ бебче, а първото е вече в осъзната възраст. Дори в началото да не проявява ревност, по-късно най-вероятно ще се случи. Защо делите вниманието си, защо дели играчките си, защо се налага да дели собственото си пространство, което до преди известно време си е било само негово?

Това са все въпроси, които малките деца си задават и на които им е трудно да си отговорят сами. До вчера вие сте били целият им свят, а днес вече ви дели с друг, днес вече има още някой, за когото сте целия свят и с когото се отнасяте по същия начин, към когото проявявате особено внимание и любов.

Понякога при първото дете след появата на второ родителите започват да забелязват, че по-голямото им отроче се държи по различен начин. Мъничето става по-агресивно, чувства се изолирано и дори изоставено. Преди всичко трябва да разберете, че това са нормални чувства и реакции на вашето дете. Не приемайте поведението за странно или патологично.

Второ бебе

Първородните деца доста често започват да си мислят, че второто дете ще ги измести, че вие вече не ги обичате достатъчно и нямате нужда от тях, тъй като се е появило друго бебче.

Когато държите второто си съкровище, първото веднага забелязва, че за него място до вас няма и това започва да го тормози. Ревността може да се породи на по-късен етап, но всяко нещо е забелязано от детенцето – в това можете да бъдете сигурни.

Това, което можете да направите, е да говорите на детето си за появата на бебчето, още преди да се е случило. Обяснявайте му, че ще има още едно бебе, че вашето дете ще бъде батко или кака, ще се обичате всички много, ще бъдете едно голямо семейство. Целта е да събудите положителни чувства и емоции у първото си дете.

Това може и да не спре ревността, обикновено тя се проявява в един или друг момент, но поне ще остави на детето траен спомен за промяната. Позволете му да докосне корема ви, да усети как бебчето рита. Ако детето ви е по-голямо, научете го да върши някакви неща самостоятелно – обяснявайте му, че след това то ще учи братчето или сестричето на тези неща, ще му показва.

Деца

Идеята е задължително да включите детето във всичко, което се случва в момента – появата на бебето, подготовката за него и пр. И двамата родители трябва да се ангажират да прекарват достатъчно време с първото си дете, съответно с течение на бременността голяма част от задълженията трябва да поеме таткото.

Сближете се с първото си дете още преди да се е появило второто – показвайте му обич и ласки, говорете си за нещата, които вълнуват мъничето. Можете да попитате дали си е мислело как да се казва другото бебче.

Много съществен момент от появяването на другото бебе е първото ви дете да остане при вас. Вероятно ще завалят предложения от бабите да го вземат, защото сега вече имате бебе и трябва да му отдадете цялото си внимание.

По-добре не приемайте – ще ви бъде много трудно, но ако дадете първото си детенце при някоя от бабите, в главата му веднага ще нахлуят мисли като „те не ме искат”, „вече си имат друго бебе” и пр.

Направете всичко възможно да отделяте достатъчно време на първото си дете, включете го в отглеждането на второто бебче, ангажирайте вниманието му и не спирате да му показвате, че го обичате.

Това в никакъв случай не е лесно и в началото ще бъде много повече от трудно, но в името на това децата да се чувстват добре и да знаят, че растат обичани, ще се наложи да понесем няколко трудности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати