Ефектът на двойника - майката като дъщерята

Майка и дъщеря

Последните изследвания доказаха че, жените заприличват на майките си след 31-годишна възраст - тогава приемат нейните нагласи към живота и вкусове.

И това функционира като правило, независимо от степента на близост между майката и дъщерята. Индикатори за този процес е привличането към едно и също хоби, телевизионни предавания и сериали.

Но имаме ли случаи, при които да наблюдаваме обратния процес?

Подходът, при който майките заприличват на дъщерите си, се търси във всяка част от поведението на една жена. Въпреки променящите се тендеции и разнообразието от стилове на гримиране и обличане, може да се наблюдава ефект, при който майките заприличват на дъщерите си.

А това не се опира само на чертите на лицето и наследствената фигура, които естествено са фактор при избора на дрехи и грим.

Мама

Сходствата на децата и родителите във формата на носа, цвета на очите и косата могат да се отразят и като сходства в техните личностни харектеристики.

Тенденцията, при която вкусовете на майки и дъщери съвпадат, е забелязана от учените и психолозите. Те установяват, че майката се чувства по-млада, когато копира модерния стил на своята дъщеря.

При проучване 25 % от майките попадат в тази категория. Този подход на майката към модата носи самочувствие на дъщерите, които смятат, че те са факторът, влияещ върху стила на по-възрастен.

Родители

Тази ситуация е наречена от рекламните специалисти „двоен ефект за клиента“. И ако преди 50–60 години младото поколение протестираше срещу навиците на по-възрастните, а те се присмиваха на техните модни решения, сега съвременното младо поколение е считано за огледало на модата и в голяма степен - преимер за подражание.

Трябва ли петдесетгодишни жени да се обличат като тийнейджъри?

Интересно е, че този ефект все по-често се наблюдава и обсъжда. Това се получава, защото понякога майката се предоверява на вкуса на дъщеря си и резултатът от това са нелепите и неподходящи дрехи и грим.

Това ни кара да преразгледаме едно древно правило, защото в наши дни се оказва, че по-възрастният не винаги е по-мъдър.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати