ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Отлепване на плодния сак

Отлепване на плодния сак

Плоден сак

Прокървяването в началото на бременността е нещо стряскащо за всяка родилка. Неоспорим факт е, че най-голям процент от спонтанните аборти се случват в първото тримесечие.

В първите 7 седмици спонтанните аборти са около 20 %. Когато след този период пулсът на бебето вече е налице, то броят на спонтанните аборти рязко намалява.

Подобно прокървяване в първите седмици обаче не винаги означава непременно загуба на плода. На първо място при имплантирането на зародиша в матката, напълно възможно е да се получи краткотрайно кървене.

Аборти

При вече установена бременност, ако отново се забележи прокървяване, е добре да се потърси незабавна консултация с акушер-гинеколог, особено ако кръвта е ярка и в количество, по-голямо от супена лъжица. В този случай най-вероятно става въпрос за ранно отлепване на плодния сак.

Плодният сак, наричан още гестационен, е вътрематочна структура, която се използва, за да се определи дали вътрематочна бременност съществува, докато ембрионът се идентифицира.

Представлява сферично образувание, обикновено намиращо се в горната част на дъното на матката. Плодът става ясно различим, когато размерите на плодния сак достигнат 25 мм.

Бременност

Отлепването на плодния сак може да е частично. Характеризира се с различно по количество - обикновено от оскъдно до умерено, и цвят - най-често тъмно, кървене. Частичното отлепване на плодния сак нерядко е придружено от болки в слабините. Това всъщност представляват маточни контракции, при които се нарушава прикрепването на плодния сак към маточната стена.

Подобно състояние е сериозно, но се повлиява много добре от лечение. Обикновено след кратък престой в болница плодът продължава да се развива напълно нормално. Бъдещата родилка трябва да се отдаде на почивка и спокойствие.

За да върви нормално бременността, всяка жена редовно трябва да следи общото си състояние, като се подлага на навременни прегледи при акушер-гинеколог.

Към най-общия преглед се включват редовното измерване на кръвно налягане и тегло на бременната. Необходимо е бременната да поддържа нормално кръвно налягане (120/80), както и да не качва повече от 11 кг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петя Нацкова
Петя Нацкова
23.11.2014 19:05
Защо при отлепване на плодния сак в 10та г.седмица лекарката отказва да издаде болничен на бременната при положение,че работата и е тежка и на крак и вече е имала един спонтанен аборт в началото на годината.Как е редно да постъпи в този случай?
0
0
Бла бла
Бла бла
26.11.2014 15:39
Защото очевидно лекарката не струва. Аз съм в 10 г.с. и кървя от 20 дни. Пия по 15 хапчета на ден и ще бъда до края на бременността на инжекции. Но гинеколожката ми ми пусна болничен за месец и половина. Така че, по добре си смени лекарката.
0
0