Как парите засягат любовта

Скандали

С актуалната напоследък тема за бюджета може да се обвърже не само политиката, но и взаимоотношенията в личния ни живот. Дали за всеки от нас парите са мерило за щастие и доколко?

Колкото и неприятно е да си го признаем, без пари е невъзможно да се живее, още по-малко да бъдем щастливи. Парите, в края на краищата, са универсално средство за размяна, те са еквивалент за получените внимание, грижи, доверие и власт.

Парите са и сред най-главната причина за разрив във взаимоотношенията. Липсата на финанси в едно семейство е също толкова основателна причина за развод, като изневярата.

Джонатан Клемънтс, директор на финансово образование Citibank, дава няколко прости съвета, с които чрез разговори да предотвратим споровете за пари.

Любов

Съвет 1: За пари говорете, само когато сте в добро настроение, не сте уморени и нямате висящи спорове.

Съвет 2: Обсъдете паричния въпрос преди да заживеете заедно или да сте направили друга сериозна стъпка във връзката си.

Съвет 3: Споделете размера на заплатите си с партньора, обяснете му за каква чат от домакинството може да сте отговорна и какво очаквате от него в бъдеще.

Опитвайте се да не смесвате в един разговор пари и емоции, нека разговорът бъде чисто финансов. За това е необходимо да го проведем по-рано - преди да са се натупали задължения.

Кариери

Интимността с любимия стопява повечето ни лични граници, включително и тези, свързани с парите, които се преобразуват като „общ бюджет“.

Когато се лишаваме от малките удоволствия, защото спестяваме за нещо скъпо, може да го правим заради синдрома на „отложения живот“, а не толкова на бедност. Така че, когато започнете да спестявате, се запитайте дали е заради финансов аспект или просто сте спрели да си угаждате.

Финансовите „полови“ закони претърпяха пълна промяна през последните години и често жените печелят повече от мъжете.

Според статистиката 61% от мъжете не се притесняват, ако приятелката им печели повече от тях. 45% от жените са готови да приемат факта, че заплатата им е по-голяма от тази на техния приятел или съпруг.

3% от мъжете не възразяват съпругата им да издържа семейството, а 96% от жените не желаят съпруг, който не работи.

Рейтинг

4
Общо 8 гласували
5 2
4 5
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари