Какъв тип родител сте?

Семейство

Експертите разграничиха 3 типа родители - лъв, териер и пингвин. Допитване във Великобритания установи, че нагласата на майките и бащите, когато децата са във ваканция, може да се класифицира в 3 типа поведение.

Лъв - това са родителите, които остават децата си да играят сами. 10% от анкетираните родители признават, че оставят децата си сами да си търсят развлечение, докато родителите им си почиват.

Териер - това поведение е обратно на лъвското. "Териерите" се стараят да прекарват всяка свободна минута с децата си. Близо 50% от допитаните попадат в тази категория. 30% от татковците споделят, че имат общо хоби с децата си.

Майка

Пингвин - този тип родители търсят помощта на близки, приятели и роднини, които да ги заместват в грижата за децата. 40% от родителите твърдят, че се затрудняват в баланса между децата и кариерата. 57% от този тип родители разчитат на бабите и дядовците, 25% търсят помощта на приятели, а 11% от родителите в тази група поверяват детето си на детегледачки и съседи.

Допитването разкри, че "пингвините" предпочитат професионалното израстване пред почивка със семейството. Психолозите различават няколко типа майки, в зависимост от отношението им към детето.

Жертвоготовната майка - тя чисти, готви, пере и пише домашни. Готова е да пренебрегне себе си и своите интереси в името на детето си. Те не остават никаква самостоятелност на децата си.

Майката кукла - тя обича да полага грижи за децата си, само докато са малки и беззащитни. След като пораснат ги оставя съвсем сами да решават проблемите си.

Караница с Дете

Отчуждената майка - тя по никакъв емоционален начин не показва любовта към децата си. Грижи се за потребностите им от храна и дрехи, но пести целувките и прегръдките. Такива деца стават потиснати, затворени и с ниско самочувствие.

Майката приятел - тя е противоположност на отчуждената майка. Постоянно търси контакт с детето като заедно решават всеки възникнал проблем. Психолозите предупреждават, че тези майки забравят за ролята си на възпитател. Специалистите съветват да се сприятелявате с детето си, когато се оформи като личност.

Тираничната майка - тя е свръх взискателна, строга, властна и изисква от децата си пълно подчинение. Това поведение активизира в децата повишена агресивност, изострено честолюбие и несамостоятелност.

Глезещата майка - тя е отстъпчива, възхищава се от детето си, омаловажава всяка негова постъпка и изпълнява всеки негов каприз. Това поведение прави децата високомерни, капризни и егоистични.

Ревнивата майка - тя често критикува порасналите си деца, защото се чувства излишна и ненужна.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати