Ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Подсичане при бебето

Подсичане при бебето

Бебе
Мултифункционална чанта-раница за майки
Препоръчано за теб:
Мултифункционална чанта-раница за майки
49.00 лв.
Виж ››

Всички настоящи родители осъзнават каква отговорност са решили да поемат, но едва когато се появи на бял свят бебчето, всъщност разбират действително колко отдадени трябва да са на своето мъниче. Бебето е безпомощно без мама и татко в началото – има нужда толкова много грижи, които родителите ще прилагат със страх и притеснение, но след време ще започнат да ги усъвършенстват.

Бебето има изключително нежна мека кожа, много фина – тя се зачервява от най-малките дразнения. Тъй като все още не се е приспособила за живот извън утробата, вие като родители трябва да помогнете на бебчето да не чувства дискомфорт.

Причините за т.нар. подсичане на бебето са много – може да бъде често миене, химикали от някаква козметика, която сте използвали (от праха за пране например), от оцветителите на детските дрешки и др.

Можем да предпазим бебешката нежна кожа от подобен проблем. Едва ли има майка, чието детенце никога да не е имало проблем като подсичане. При някои бебенца нещата могат да се усложнят, ако не се вземат мерки.

Подсичане на бебе

Това разраняване, което всъщност означава подсичането, е най-често възпаление на дупето и гениталната област на мъничето. Леката форма на подсичането представлява малки червени обриви или петънца, които трябва да се лекуват, в противен случай могат да се превърнат в рани.

Причината да се появява подсичането е във няколко фактора – твърде чувствителната кожа на бебето, амоняк в урината, изпражненията и др. Ако вашето бебче е зачервено, сменяйте му пеленките по-често, къпете бебето само с вода и премахвайте изцяло остатъци от изпражнения или от урина.

Хубаво е да го оставите да изсъхне самостоятелно - голо, а преди да сложите новата пелена трябва да сложите подходящ крем, който ще помогне за премахването на възпалението.

Всички гънки, които има едно бебе, са потенциална възможност да се появи подсичане – мъничетата имат наистина много нежна и фина кожа и зачервяване може да се забележи от най-малкото замърсяване. Тъй като тези малки обриви или ранички са болезнени, нормално е бебчето да стане раздразнително.

Бебета

Не бързайте да изпробвате всякакви мазила по дупето на бебчето, ако се е подсякло, най-добре го измивайте след всяка смяна на памперса с помощта на отвара от лайка или от смрадлика. Откажете се от използването на сапун, бил той и бебешки, докато мине обривът не мъничето.

Бъдете внимателни и ако искате да подсушите бебето, само попийте с кърпата. Ако разтъркате кожата, можете да му причините болка. Забравете за мокрите кърпички известно време. Ако забелязвате, че бебчето става все по-неспокойно, а обривът и зачервяването не преминават, обърнете се за съвет към специалист.

По-пухкавите бебета имат по-дълбоки, по-изявени гънки – за да не се подсича мъничето, при къпане хубаво ги измивайте. През горещите месеци също трябва хубаво и старателно да изплаквате бебето, защото подсичане може да се появи вследствие на изпотяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest