Какво да правим при преждевременно раждане

Бременност

Най-важното при симптоми на преждевременно раждане е да запазите спокойствие, колкото това е възможно. Всяка бъдеща майка много се вълнува, когато усети контракциите и осъзнае, че бебчето вече е на път. Това усещане на вълнение и притеснение е още по-силно, когато знаеш, че бебето идва по-рано от предвиденото.

Не изпадайте в паника и отидете до най-близката болница или при лекаря, който е наблюдавал бременността ви. Не се бавете, защото колкото по-бързо стигнете при специалистите, толкова по-скоро ще проверят какво се случва с плода и ще разберете започва ли раждането или не. Лекарят ще ви прегледа и ще ви каже какво следва да се направи.

Бременен Стомах

Ако усетите някой симптом на преждевременното раждане можете да полежите обърнати на лявата си страна за малко, симптомите могат да отшумят. Отпуснете се (ако изобщо е възможно) и постойте в тази поза. Не се препоръчва да лежите по гръб, тъй като по този начин можете да засилите контракциите.

Раждане

Изпийте няколко чаши вода, може и някакъв плодов сок – в никакъв случай не газирана напитка. Независимо от това, най-добре е да посетите лекар и да разберете всичко ли е наред с бебчето. Не приемайте никакви медикаменти, които не са ви изрично изписани от лекар.

Отивайки в болница, лекарят ще ви направи преглед със спекулум, вероятно ще вземе секрет за микробиологично изследване. Гинекологът ще види на каква позиция е плода в момента, какво е количеството на околоплодната ви течност, ще провери и състоянието на плацентата.

Ако има кървене или маточни контракции, бременната задължително се хоспитализира (тоест приема се в болницата). Следва да се приложи венозно лечение.

Дори да не се налага да оставате в болнична обстановка, имайте предвид, че оттук до края на бременността си трябва да сте особено внимателни към състоянието си.

Почивайте си повече – хубаво е да лежите, не пътувайте на дълги разстояния. Може да е необходимо да ограничите сексуалните контакти, освен това е добре да намалите всякакви домашни или професионални задължения.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати