ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да изберем безопасна ученическа раница

Как да изберем безопасна ученическа раница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k137
Ученици
Бутилка за вода със сламка и декор 500 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бутилка за вода със сламка и декор 500 мл
9.00 лв.
Виж ››

Скоро настъпва новата учебна година и отговорността каква ученическа раница ще носи ученикът се пада на родителя. Разбира се, той трябва да се съобрази с желанията и вкусовете на своето дете.

Но основното, за което трябва да мисли възрастният е безопасността на раницата. Все по-често се среща гръбначното изкривяване сред учениците, дължащо се именно на ученическите раници.

Модели

На пазара можем да намерим разнообразие от модели на раници – с една дръжка, с две дръжки, подобни на куфар с колелца и т.н.

Експертите съветват да се избира раница с две дръжки. Освен че са удобни, те могат да се носят и без да доведат до гръбначно изкривяване.

Раници

Раниците с една дръжка не са препоръчителни, защото прехвърлят цялата тежест само на едното рамо. На учениците ще им е по-лесно да носят раницата, ако тежестта е разпределена равномерно.

Раниците, които имат колелца, са удобни, защото не се налага да се носят на гръб. Но не е удобна, когато се налага детето да я пренася през стълби и през места, където теренът не позволява на колелцата да се използват.

Размер

Правилната раница не трябва да е по-широка от детските рамене. Не трябва да пада под кръста на детето или да стърчи над раменете.

Гърбът на чантата не трябва да е мек и е много важно да прилепва напълно по тялото при носене.

Тегло

Училище

Общото тегло на чантата не трябва да надвишава 10% от теглото на детето. Децата между 6-8 години не трябва да носят раници, които са по-тежки от от 3-6 килограма. Тежестта на чантата при учениците между 10-16 години не трябва да надхвърля 6-8 килограма.

За да регулирате тежестта на раницата, трябва да внимавате при нейното подреждане. По-тежките учебници трябва да се слагат на гърба, а учебните тетрадки и пособия се поставят отпред, за да не увисва чантата от тежестта.

Добре е раницата да има няколко странични джобове и прегради, където да се подреждат пособия, като моливи и химикалки.

Най-новите модели раници имат въздушна система и отвори на гърба, за да не запарват детския гръб.

По-скъпите раници са направени и от по-плътни материали, които гарантират, че раницата ще остане здрава до края на учебната година.

От години специалистите обръщат голямо внимание на проблема с ученическите раници, тъй като често те са толкова тежки и нецелесъобразни, че дори родителите трудно се справят с носенето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати