Как да се справим с емоционалната зависимост

Флиртуване

Пагубна ли е емоционалната зависимост за човек? Трябва ли да съобразяваме всяко наше действие с родител или партньор? Може ли любовта да е причина за емоционалната зависимост?

Емоционалната зависимост е състояние, при което един човек е изцяло погълнат от друг човек. Ако изпитвате постоянна нужда от присъствието на вашия партньор и решенията ви зависят от негови думи или действия, значи вие сте емоционално зависими от него.

Често това състояние се бърка с дълбоката любов, но според психолозите, това твърдение не е вярно. Любовта се появява, когато двама души си взаимодействат и им е приятно да бъдат заедно. За специалистите не съществува любов, която е основана на мъка и страдание.

Емоционална Зависимост

Емоционално зависимите хора не успяват да се реализират самостоятелно и да запазят самоуважението си. Те се възприемат като огледало на друг човек – любим, майка, баща, приятел. Тези хора живеят в непрестанен страх да не разочароват останалите и приемат чуждите проблеми като свои.

Какво провокира емоционалната зависимост?

Детството има важна роля в човешкия живот. За психолозите зависимостта от друг човек може да се отключи при нерешени проблеми с родителите.

В едните случай емоционално зависимите хора се опитват да изградят фигура на родител, който им е липсвал, когато са били малки. В други случай емоционално зависимите хора не са се отделили от родителите си и не са завършили етапа си на развитие.

Семейство

Как да решим проблема?

1. Осъзнаване на проблема – необходимо е човек да разбере, че връзката, която се опитва да създаде не е здравословна.

2. Поемете отговорност за собствения си живот – научете се да разчитате на себе си и не обвинявайте другите за вашите грешки.

3. Не решавайте чуждите проблеми – направете за себе си това, което искате да направите за другите.

4. Не се обвинявайте – приемете всичките си слабости, несъвършенства и страхове. Приемете себе си такъв, какъвто сте.

5. Анализирайте се – открийте мотивите за постъпките си и открито изразявайте чувствата си без да ги натрупвате.

6. Не манипулирайте – научете се да изразявате желанията си искрено и бъдете готови да получите отказ.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари