ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Домашни животни и бебе

Домашни животни и бебе

Бебе и куче
Музикална постелка за деца-11%
Препоръчано за деца:
Музикална постелка за деца
45.00 лв.
40.00 лв.
Виж ››

Доста хора смятат, че при появата на бебето задължително ще се наложи да се разделят с домашния си любимец. Това обаче съвсем не е така. Е, разбира се, подобно кардинално решение на проблема би спестило куп грижи и неудобства, но обикновено куче или котка имат хората, който обичат животните и те са станали част от семейството. А раздялата с тях е недопустима.

Всъщност, ако бебето не проявява алергия или агресивността на домашния любимец се окаже твърде силно изразена, то тяхното съвместно съжителство не би било толкова трудно постижимо.

Ако вече имате домашен любимец и вземете решение за увеличаване на семейството, то още преди да забременеете е нужно да си направите изследване за токсоплазмоза, най-вече ако имате котка.

Домашни любимци

Редовната имунизация на домашния любимец е изключително важна – преди и след появата на бебето. На всеки два месеца профилактирайте животинката за бълхи и кърлежи. Когато се използват шпрей или емулсии, то това трябва да става много внимателно, особено ако детето вече пълзи или ходи и контактува с домашния любимец.

Когато детето се роди, не само вашият живот ще се промени. При животното също има стрес, породен от налагането на определени промени, особено ако те ограничават свободата му. Най-добре направете равносметка какво предстои и внесете иновациите още, когато забременеете.

За да привикне към новите правила, на всяко животно му е необходимо време. Например, ако бебето има своя стая, то научете животното, че не може да влиза там. Ако ли креватчето на бебето ще е във вашата стая, то го поставете там отрано, за да може да привикне към него.

Деца и домашни любимци

Ако все още не сте го направили, то забранете на котката да се качва на масата за хранене. На домашните животни, които са свикнали да спял във вашето легло или до него, е време да поставите удобна и мека постеля, която да може да се пере лесно.

Приучете котката или кучето да се хранят в определени часове и след това приберете храната.

Когато бебето се роди и се приберете у дома с него, поздравете домашния любимец, погалете го и му кажете, че той ви е чакала и тъгувал за вас. Отделете му 2-3 минутки. След това му покажете бебето, дайте му да го подуши и да разбере, че то не крие опасност.

Обърнете нужното внимание на животното. Ако не го направите, то ще развие обида и ревност към бебето, станало виновник за промяната на отношението към него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати