ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Какво отключва агресията при пиене

Какво отключва агресията при пиене

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k73125
Агресия
Музикална постелка за деца-11%
Препоръчано за деца:
Музикална постелка за деца
45.00 лв.
40.00 лв.
Виж ››

Употребата на големи количества алкохол е честа причина за скандали и насилие в едно семейство.

Според американски учени проблемът с пиенето може да бъде разрешен, ако се обърне внимание на начина, по които пият съпрузите.

Американските специалисти провели изследване, базирано на анкети от 1500 калифорнийски двойки, доказващо, че напиването може да бъде само повод за забавление без да провокира семейни проблеми.

Парти

Експертите от профилактичния център за изследвания в Калифорния и Университета в Аризона обобщили и класифицирали информацията, получена от анкетите, спрямо местата, където семействата най-често пиели алкохол в големи количества.

Предложените места варирали от ресторанти и барове, до купони вкъщи, паркове и други обществени места.

Резултатите показали, че мъжката агресия към жените нараствала, ако двойката се напива на обществено място, а женската агресия се отключвала, когато семейството пие с приятели у дома.

Според авторите на проучването насилието след употребата на спиртни напитки е провокирано предимно от обстоятелствата.

Учените призовават, за да се избегнат рисковите ситуации, семействата да не пият заедно на места, където обстоятелствата могат да подразнят някои от членовете на семейството.

Проблеми в семейството

Агресивното пиянство може да замъгли преценката на човек и да извади на показ отрицателните му черти.

Когато са пийнали повече, хората действат импулсивно без значение дали по принцип са спокойни и уравновесени натури.

Експертите твърдят, че социалното обкръжение също оказва голямо влияние. Когато заобикалящите са трезвомислещи, рядко се реагира агресивно и гневно дори употребата на алкохол да е прекалена.

Проучване на изследователи от Ohio State University доказало, че консумацията на чист алкохол по-често провокира към агресия за разлика от консумацията на алкохол, разреден с безалкохолна напитка.

В експеримента на учените от Охайо взели участие 495 доброволци на средна възраст 23 г. като половината от тях трябвало да се напият с чист алкохол, а друга част с алкохол, разреден с портокалов сок.

Резултатите показали, че доброволците, които пиели неразредени спиртни напитки, станали много по-агресивни в сравнение с другата половина от участниците, които разреждали спиртните си напитки със сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати