Семейното щастие зависи от гените

Двойка

Американски психолози стигнаха до заключението, че щастието ни зависи от гените. Според тях регулирането на "хормона на щастието" - серотонин предсказва до каква степен емоциите ни се отразяват във връзката ни.

Психолозите от Калифорнийския университет и Северозападния университет свързаха генетиката, емоциите и задоволството от брака. Те откриха, че задоволството от брака е свързано с алела 5-HTTLPR, който се наследява от родителите.

Доброволците в проведеното проучване, които притежавали 2 къси алела 5-HTTLPR, се оказали най-нещастни в брака си, когато в него имало много негативни емоции като гняв и презрение, и най-щастливи, когато имало положителни чувства като хумор и обич.

Доброволците, които имали 2 дълги алела не се вълнували много от емоциите в брачната си връзка. Оказало се, че двойки с различни вариации на 5-HTTLPR са несъвместими.

Семейство

При изследването всеки един от участниците е предоставил ДНК проби. Задоволството от брака и емоционалното съдържание на връзката е свързано с гените на участниците в лабораторни условия.

При 17 % от изследваните съпрузи се установила силна връзка между емоционалния тон на разговорите им и начина, по който се чувстват в брака си. Те притежавали 2 къси 5-HTTLPR.

При 83% от съпрузите с един или два дълги алела емоциите по време на разговорите не оказвали почти никакво въздействие върху задоволството им от брака в следващите десет години.

Семейно щастие

Ръководителят на проучването психологът Робърт Левенсън от Калифорнийския университет заяви, че в изследването му са участвали над 150 женени двойки и проучването е продължило повече от 20 години.

Друго изследване проведено сред 2000 женени възрастни двойки установи, че годината след сватбените вълнения е последвана от година, в която партньорите се опознават.

Но през третата година, те вече приемат несъвършенствата си и започват да правят планове за деца, а това допълнително заздравява връзката им.

При третата годишнина двете страни са доволни от финансовите последици на брака, свързани със споделянето на сметките и разходите.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати