ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Развитие на бебето 3-6 месец

Развитие на бебето 3-6 месец

бебе

Между 3-и и 6-и месец от раждането на вашето бебче има доста промени. Когато го сложите в легнало положение, бебчето започва да проявява сериозно желание да повдига главичката си, както и раменете. След като „открие“, че успява, ще го прави доста често – не изпитвайте притеснение, вашето малко съкровище малко по малко пораства. Не след дълго ще започне да се обръща по корем, ако е по гръб, както и в обратна посока.

Вече много по-спокойно може да хваща различни предмети и играчки и да ги разглежда с особен интерес. Опипва всичко, до което се добере, и много обича да се усмихва и смее щом чуе любим глас – на мама или татко.

С голям интерес оглежда лицата на хората, които са срещу него. За тези, които се грижат за бебо, има специално отношение – изпитва радост, когато ви забележи. Постепенно започва да опитва да споменава някакви звуци, които са много далеч от думички, но пък определено е много вълнуващо, защото това са първите звуци, освен смях и плач, които мама и татко чуват.

Бебета

Мъничето постепенно започва да следи с поглед този, който му говори, както и различни движещи се предмети – реагира на познатите гласове. Освен това успява да задържи поглед и внимание към предмети, които са неподвижни.

Малкото ви бебе вече върти главата си в различни посоки, но като че ли още не е съвсем сигурно в това, което прави. Разбира се, тези промени започват постепенно и малко по-малко бебето става все по-уверено, но няма как да не ги забележите.

Кърмаче

Тъй като движенията на вашето бебе стават все по-координирани, бъдете нащрек – започва периода на лапане на ръчички, предмети, играчки.

Около шестия месец мъничето вече може да седне самостоятелно, но имайте предвид, че усилието, което му коства, е голямо и бебето бързо се изморява. Вече различава всеки член на семейството, обръща внимание на звуците и насочва поглед от мястото, откъдето се чуват.

В този период е време вече и за първото зъбче, а относно координацията – спокойно може да прехвърли един предмет от едната в другата си ръчичка. Не е изключено да започне да проявява желание да пълзи.  

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати