Развитие на бебето през 9-12 месец

Бебе

Почти на годинка бебето вече може да прави много неща. При навършени девет месеца отрочето ви спокойно може да имитира различни звуци. Особено подходящи в този период са всякакви играчки, които пеят или на които може да се свири. Сега е времето да запомни какви звуци издава кравата, какви издава патето, кучето и т.н

На девет месеца мъничето вече усеща отношението към себе си – кога може и кога не може да направи нещо, кога му казвате „да“ и кога „не“. Сега е времето, когато те започват да проверяват вас – казвате „не“, което те определено разбират, но какво ще се случи, ако все пак храната падне на земята?

Малкото ви съкровище вече има своите любими играчки и може да ви ги посочи с пръст. В този период дечицата лесно се научават да дават въздушна целувка, да махат за довиждане и т.н. Освен звуци, мъничетата доста успешно имитират и движения.

Прохождане на бебе

Дошъл е и периодът, в който вече трудно можете да скриете нещо от него. Тъй като е усвоило следенето на движещ се предмет, спокойно разбира кога се опитвате да скриете нещо. А дори и да го скриете, след това бързо ще го намери.

Отдавана мъничето се е научило да поднася всевъзможни неща към устата си, но вече може внимателно да хване нещо само с показалеца и палеца. Относно физическото развитие – бебето стои право и може да се движи, по-вероятно с нечия помощ.

Около годинката повечето деца могат да правят самостоятелни крачки, но се чувстват несигурни, затова винаги трябва да са хванати за вас. Пълзенето и седенето отдавна са научени и се практикуват с пълна увереност.

Бебета

На годинка вече бебето съвсем ясно ви разбира и може да върши нещо, което сте му казали, например – дай на мама играчката. Много често децата в тази възраст ви гледат с особен интерес, когато говорите и се опитват да кажат това, което и вие.

Появява се и срамът от непознати хора, може да подаде краче, когато го обличате/събличате, вади от шкафа любимата си книжка. Мъничето е достатъчно голямо да поклати глава за не.

Относно когнитивното развитие на детето – съвсем съзнателно започва да удря един предмет в друг, прибира предмети в кутия, когато назовете нещо, знае за какво говорите и го поглежда, може да използва собствените си неща по предназначение (четка – за ресане и т.н).

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати