ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Защо плаче бебето?

Защо плаче бебето?

Плачещо Бебе

Когато бебчето е съвсем мъничко и все още не може да говори, единствен начин на комуникация е плача. Специалисти най-общо различават няколко вида сълзи при бебчетата. Това са сълзи, когато мъничето е гладно, сълзи, когато не се чувства добре и изпитва някакъв дискомфорт, когато му е скучно и не усеща достатъчно внимание и когато иска да общува с някого.

След няколко седмици малкото бебче вече може да различава гласовете на мама и татко, както и да изразява радостта си. Все още обаче единствен начин за общуване от негова страна си остава плача. Смята се, че новородено, което е напълно здраво може на ден да плаче между един и три часа и това е абсолютно нормално и естествено.

В самото начало бебето ще плаче повече и това също е обяснимо. Вие сте тези, които трябва да се грижат за него изцяло и може би докато придобиете някаква сигурност в това, което вършите, докато успеете да се организирате, малкото човече ще протестира.

Всеки млад родител минава през подобно нещо – важното е да не се притесните. Когато бебето заплаче, първото, за което трябва да се сетите е, че може да е гладно. Малкото стомахче бързо се изпразва и мъничето напомня за себе си.

Бебе Плач

Следваща причина, заради която бебетата плачат при това с цяло гърло е пълният памперс. Негодуванието се появява почти веднага след като памперсът е напълнен.

Хубаво е, дори бебето да не е заплакало, ако забележите, че памперсът е пълен да го сменяте. Бебешката кожа е толкова чувствителна – лесно могат да се появят обриви по дупето му и това да бъде нова причина за плач.

Промяна на температурата, както и при къпане са следващите вероятни причини за плач. Обикновено мъничетата плачат, защото не им допада усещането на хлад при събличането. Научете се да действате експедитивно – сменянето на памперси до месец-два ще ви се вижда толкова лесно, че ще можете да го правите със затворени очи.

Мама и Бебе

Бебчето може да плаче и от липса на внимание – просто има нужда да ви усети, погушкайте го, поговорете му нежно. Трябва да знаете, че новороденото има много голяма нужда от физически контакт с родителите си, особено през първите няколко месеца.

Ако бебчето е уморено също е възможно да плаче – преумората си казва думата и често ако емоциите му през деня са били твърде много, мъничето не може да заспи. От своя страна бебчето може да протестира за създалата се ситуация единствено като поплаче.

Следваща причина е липсата на причина, поне за вас. Проверили сте всичко – нахранено е, оригнато, не му се спи, не е с пълен памперс, температурата е идеална, но бебето плаче, защо? Причините могат да бъдат много. Едната от тях са коликите, които се появяват при голяма част от новородените.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати