Сънят на бебето

Спящо Бебе

Една от най-съкровените мечти на младите родители, които са със своето бебе съвсем от скоро е да се наспят. За да се случи това, обаче бебчето трябва да спи спокойно и пълноценно цяла нощ, а всеки родител знае, че шансът това да се случи не е особено голям.

Бебешкият сън е напълно различен от сънят на възрастния. При бебенцата в по-голямата си част сънят е повърхностен – не спят толкова дълбоко, колкото ние възрастните.

От друга страна мъничетата спят много повече, отколкото един възрастен човек може да прекара в сън. При редуването повърхностен и дълбок сън, бебетата често се събуждат, а заспиването после е много трудно.

Вероятно ви се е случвало да се опитате да сложите детето в кошарата щом заспи, след което то веднага да се събуди. Причината е, че вашето бебенце е все още в първата фаза на съня – повърхностния.

Бебе

Той продължава около двадесет минути. Ако искате да преместите бебето в неговото легълце, изчакайте да отпусне крайниците си, клепачите да не мърдат, тоест да навлезе в дълбоката фаза на съня.

След най-много час, бебчето отново преминава в повърхностната фаза на съня, което означава, че може да се събуди от малък шум. Новородените бебенца спят между 16 и 20 часа в денонощието.

Мама и Бебе

Най-дълго издържат последователни 5 часа, защото след това желанието за храна се оказва по-силно от желанието за сън. След 6-ия месец, бебето спи през деня около 3 часа. Вечерният сън е около 11 часа. Между една и три години, дечицата спят средно между 11 – 13 часа на денонощие.

Ако се чудите кога бебето ще спи цяла нощ, а съответно и вие с него, отговорът е, че това може да се случи, тогава когато вече не му е нужно да се храни на малък интервал от време. Обикновено до навършването на годината се установява някакъв режим.

Все пак можете да помогнете за качествения сън на детето като се занимавате с някакви тихи игри вечер, а не с неща, които го превъзбуждат. Повечето бебета правят следобедната си дрямка, когато излязат навън – в количката много голяма част от бебетата заспиват. Същото се отнася и ако ги люлеете в ръцете си.

Ако искате да създадете режим на бебето, изчакайте поне месец, след като сте се прибрали у дома – да се опознаете взаимно и да имате време да свикнете с мисълта, че сте родител. Относно режима – когато го създадете, не забравяйте, че е желателно бебето да заспива в кошарата, а не да бъде сложено вече заспало там.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати