ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Развитие на говора и речта при бебето

Развитие на говора и речта при бебето

Бебета
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

При всяко новородено плачът е единствен начин на комуникация, малко по-късно се появява и гукането, следвано с много интересни и твърде неясни звуци. В следващия етап от устата на бебенцето се чуват някакви срички, които поотделно имат смисъл, но все още не могат да бъдат свързани в думи.

После бебчето започва да казва думи, които са лесни за произнасяне и се състоят от едни и същи срички мама, баба, тата и пр. Това е и последният етап преди бебчето да започне да казва още думички и не след дълго да започне да говори толкова уверено, сякаш няма нищо по-лесно от това.

Бебчето повтаря едни и същи звуци, смее се все повече и повече, с интерес слуша това, което вие казвате след 5-6 месец. Между 6-ия и 9-ия месец мъничето вече е по-спокойно и по-уверено и тогава идват сричките.

От самото си раждане всяко бебче е способно не просто да възприема речта, но и отлично да разпознава гласа на майката. След половин годинка, бебчето може да различава, когато някой назовава името му, усмихва се повече щом го чуе, започва да разбира споменаването на различни предмети и да се обръща към тях. След 9-ия месец мъничето разбира много от нещата, които му се казват.

Бебе

Бебчето научава имената на определени предмети, най-вече такива, които то самото използва. Дечицата започват да говорят долу-горе през втората си годинка. При много деца това проговаряне се случва чак след третата година. Независимо колко думи казва и може да назове, детето разбира почти всичко.

В този период мъничето обича да говори на възрастния и да изразява своята позиция, макар често и родителите му да не могат да го разберат какво казва. Следва периодът, в който малкото съкровище пита за едно и също нещо по няколко пъти. Не се изнервяйте или ядосвайте – вие сте му отговорили, но детето ви го прави, само защото обича да му обяснявате - харесва му вашето внимание.

Говор при деца

През третата година мъничето вече започва да задава въпроси – за всяко нещо се пита как, защо, кога, къде и пр. Все още детето не може съвсем ясно да говори – някои думи заваля, а други просто не произнася правилно, но това е съвсем нормално.

Когато му четете, детето често повтаря някоя от думите, които сте казали. Постепенно детето ви започва да си говори, докато си играе, а на един малко по-късен етап започва да запомня това, което му казвате.

Важно е вие като родители да говорите много на детенцето си, но да внимавате и не бъдете многословни. На три годинки вече можете да му четете книжки, към които има и цветни картинки. Това в никакъв случай не означава, че книжките не могат да бъдат част от живота на детето и на по-ранна възраст.

В края на третата година детето ви вече има набор от около 1300 думи. Докато се научи да говори правилно, ще мине известно време – ваша е задачата да го поправяте, ако е нужно. Ако например казва ам-ам, поправете го и му кажете как правилно да се изрази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати