Развиващи игри за малки деца

Развиващи игри за малки деца

Развиващите игри са много интересни за малките дечица – както знаете те са любознателни и искат да научат всичко за света около себе си.

Развиващите игри могат да им помогнат – от една страна да научават различни неща, да развиват възможностите си и не на последно място да правя всичко това играейки и забавлявайки се.

Подобни игри могат да се намерят за детенце на всяка възраст. Но освен да купите игра, можете и да измислите такава. За детето ви няма нищо по-хубаво от това да прекара малко повече време с вас.

За развиване на паметта ви предлагаме следното:

- Легнете с детенцето и го попитайте дали знае какво има в коридора, помни ли какви играчки има там. Започнете първи с това, за което вие се сещате, ако детето не се включи, продължете отново вие. В един момент детето ще започне да обяснява дори кое къде се намира.

Развиващи игри за малки деца

За развиване на мисълта:

- Направете следната игра – накарайте детето да скрие определена играчка. След това вашата задача е да познаете какво има зад гърба му – задавате различни въпроси за предмета.

Уловката е в това, че мъничето може да ви отговаря само с да и с не. На малко по-късен етап детето ще е достатъчно уверено да задава въпроси, а вие да му отговаряте.

За развиване на въображението:

- Вземете любимата книжка на детето и му предложете по поставените вътре картинки да измислите съвсем нова приказка.

За развиване на речта:

Развиващи игри за малки деца

- Направете си съвсем елементарна игричка – например да описвате предмети. Първо единият от вас започва да говори за конкретен предмет като го описва с много прилагателни, прави сравнения. След това другия – целта е детето да чува много думички и да ги запомня. Победител може да бъде този, който е описал предмета по-точно.

- На по-късен етап, когато детенцето е по-голямо, можете да си измисляте гатанки.

За развиване на вниманието:

- Кажете на детето да намери определен брой триъгълни предмета от стаята. Разбира се, тези предмети могат да имат всякаква форма.

За развитие на фините движения ви предлагаме да използвате пластилин и да правите някакви форми. Друг вариант е да купите на детето книжка за оцветяване или от онези интересни книжки, в които има лабиринти.

За развитие на координацията и на движенията можете да правите толкова много неща. Можете например са повтаряте движенията един на друг, да му завържете очите и да му дадете да опипа някакъв предмет, след което да познае какъв е.

За развиване на слуха и концентрацията предложете на детето да му разкажете приказка до някъде, след което то само да я продължи. За да стане по-интересно предложете му в тази игра да шепнете, докато разказвате.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати