Закаляване на бебето

Закаляване на бебе

За да бъде закаляването на бебето трайно, има четири основни принципа, които задължително трябва да се спазват – комплексност, последователност, системност и индивидуален подход.

1. Закаляването на бебчето се извършва с помощта на водата, слънцето и въздуха.

2. Закаляването се извършва последователно и веднъж започнало трябва да се извършва ежедневно.

3. Всичко, което се прави с цел закаляване на бебето, задължително трябва да бъде съобразено с детенцето.

4. Много е важно детето да се чувства комфортно.

Къпане на бебе

5. Влажността на въздуха трябва да е между 40 и 60 процента. Наличие на висока влажност, както и на сух въздух мъчат детенцето.

6. Закаляването трябва да се случва на място със свеж въздух, което означава, че стаята ежедневно трябва да се проветрява.

7. Температурата в стаята трябва да бъде около 24 градуса през деня, когато детенцето е будно. Вечер температурата може да бъде между 18 и 20 градуса.

След като сте се прибрали с бебчето от родилния дом, вероятно се питате кога най-накрая можете да излезете навън, на разходка. Това спокойно може да се случи след 15 дена, в случай обаче, че температурата го позволява. Навън температурите не бива да са по-високи от 25 градуса или да са по-ниски от 12.

В топлите месеци можете първоначално да излизате с бебето за около час и половина. След няколко месеца бебето вече е готово да стои навън около 4 часа. През зимата, ако температурите са до 12 градуса, можете да извеждате детето за около половин час в случай, че е до 6 месечна възраст. Ако бебето е по-голямо – до два часа навън, но в случай, че температурата не е по-ниска от 5 градуса.

Закаляване с вода се прави чрез обтриване с мокра кърпа и може да започне след като бебето е навършило поне 3 месеца. Обтриването се прави от коляното надолу, а в самото начало температурата на водата трябва да е 36 градуса. След това на 5 дена температурата се понижава с един градус.

Минималната температура, която може да се достигне, е 26 градуса.

Бебе

След 6 месечна възраст могат да се правят частични обливания на бебето – отново от коляното надолу. Започвате с температура 36 градуса и се достига до 28. Най-подходящо е да се правят преди сън. Цялостни обливания се правят едва, когато бебето е навършило годинка.

Закаляване чрез слънце – за дечица от 3 месеца до година се правят само частични слънчеви бани. Цялостните са подходящи за деца, които са над една година. След 3-ия месец бебчето може да се излага на т.нар. въздушно слънчево въздействие, но на пряка слънчева светлина могат да се подлагат само краката и ръцете на бебето. Започва се с огряване една минута и постепенно се увеличава с минута през ден – достига се до 15 минути на ден.

Навършилите годинка деца могат да се подложат на цялостно огряване от слънцето. Това трябва да се прави най-много по пет минути на ден. Главичката на детето непременно трябва да бъде на сянка.

Подобни слънчеви процедури за месец могат да се правят 10 пъти – за деца, които са до 6 месечни, и 20, ако детето е между 6 месеца и годинка. Слънчевите бани се правят, тогава когато слънцето не е толкова силно – най-добре преди обяд или в късния следобед.

Въздушни бани – отново започват след 3 месечна възраст. Започва се постепенно, като се намалява облеклото на бебето – прави се в продължение на няколко дни. Прави се до момента, в който бебето е голо до кръста. Условието детенцето винаги да остава по чорапи.

Прозорците в стаята трябва да са затворени, а температурата в нея да бъде 24 градуса, ако детето е до 6-месечно. В случай, че е между 6 и 12 месеца, температурата може да бъде 23 градуса. А за децата между 1-3 години – 22 градуса.

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати