ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Кърмене - за бъдещи мамита

Кърмене - за бъдещи мамита

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k477
Кърмене на бебе
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Как започва кърменето?

Още първия път, когато вземете вашето новородено в ръце в родилното, опрете устните му до гърдата. В този момент кърмата все още не е слязла, но гърдите произвеждат субстанция, наречена коластра. Нейната функция е да предпази бебето от инфекция.

В повечето случаи изглежда, че новороденото не може да намери или да задържи зърното. Това не трябва да ви притеснява. Кърменето е процес, изискващ търпение и практика. Най-добре потърсете съвет от сестрите, още докато сте в болницата.

Веднъж започнали, трябва да имате предвид, че кърменето не трябва да е болезнено. Когато бебето засуче, неговата уста трябва да обхваща голяма част от ареолата под зърното и то трябва да бъде навътре в устата му. Ако от захапката му ви боли, прекратете кърменето. Това става, като пъхнете пръст между венците на бебето и зърното, след което опитайте отново. Когато бебето веднъж поеме зърното и засуче правилно, то ще се справи с останалото само.

Кърма, бебе и кърмене

Колко често да кърмим?

В началото кърменето трябва да става колкото се може по-често. Така кърмата ще слезе по-бързо и ще увеличи количеството си. Кърмете по 8–12 пъти на всеки 24 часа, по 15 минути на гърда. И като цяло всеки път, когато бебето покаже признаци на глад, като повишена активност и опити да достигне гърдата. Плачът е последващ индикатор за глад, поради което е най-препоръчително да започнете да храните бебето преди то да заплаче.

През първите няколко дни непосредствено след раждането най-вероятно ще се налага внимателно да събуждате бебето, за да започне да суче. Съвсем нормално е то отново да заспи по време на храненето. За да се храни достатъчно, будете бебето, ако са минали четири часа от последното кърмене. Когато то започне да стои будно за малко по-дълги периоди от време, то въведете график на храненето - веднъж на три часа. Храненията се разреждат през нощта, когато бебето спи постоянно.

Процесът на кърмене отнема около 40 минути. Поради това трябва да го направите удобен както за вас, така и за бебето. Дръжте го по такъв начин, че да не напрягате гърба и ръцете си. Придържайте тила и главичката му с ръка, но така, че да ви е удобно и на вас. Добре е да се сдобиете със специална възглавничка за кърмене.

Как да се храним при кърмене?

На кърмачките се препоръчва да поемат 400-500 калории на ден повече от преди периода на бременността, но това не трябва да става насила. Хранителният режим трябва да е добре балансиран. Добре е да се намали кофеина, да се избягват шоколад, пикантни храни и други дразнители, които преминават в кърмата и могат да дразнят организма на бебето. Нужни са много течности, най-вече защото окситоцинът, отделян от вашето тяло в процеса на кърмене, ви кара да ожаднявате.

Какво трябва да знаем за кърменето?

Кърмаче с мама

Кърменето е естествен процес, но може да бъде трудно, най-вече в първите дни от живота на бебето. Поради това консултация със специалист или приятелка, имаща опит с това, биха били много полезни.

През първите шест седмици могат да се появят проблеми, като препълнени гърди, разранени зърна и мастит, както и определени физически дискомфорти. Ако се появят, то уведомете вашия лекар.

През периода на кърменето много млади майки се чувстват смазани от постоянните нужди на бебето. Нужно е спокойствие и приятна атмосфера. С времето тези чувства отминават и остава единствено радостта покрай бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest