ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Витамини преди забременяване

Витамини преди забременяване

Забременяване
Moп с кофа с двойно действие
Практичен аксесоар за вашия дом:
Moп с кофа с двойно действие
70.00 лв.
Виж ››

Когато решите да пристъпите към решителната стъпка – забременяване, е добре да сте запознати с всички аспекти относно този процес. Още в самото начало е добре да се започне с приема на витамини за забременяване. Те са специално създадени за повишаване на мъжката и женската плодовитост, тъй като съдържат в себе си няколко съществени съставки, необходими за правилното функциониране на репродуктивните органи.

Още преди да се стигне до приема на определени витамини, е необходимо да се прекрати приемът на контрацептивите. Те не са необходими. Грешно е обаче да се мисли, че веднага щом употребата им бъде спряна, ще се случи чудо или най-малкото, цикълът ще остане така редовен. Както хормоните, така и менструацията се нуждаят от малко време за регулация. Едва тогава овулацията ще може да бъде предвидена обективно.

За формирането на невралната тръба на плода през първия месец на бременността основна роля играе Витаминът фолиева киселина, от групата на B-витамините. В тази тръба е костният канал, в който се разполагат главния и гръбначния мозък.

Той се формира от 21-ия до 28-ия ден на бременността. Дефицитът на фолиева киселина при забременяване води до непълно затваряне на костния канал, вроден дефект, наречен спина бифида. Той може да доведе до инвалидизация на бебето или смърт.

Бременни

Рискът от спина бифида и други дефекти на невралната тръба на плода е през първия месец на бременността, когато жената най-често все още не знае, че е бременна. Поради това е много важно всички жени, имащи намерение да раждат, да приемат достатъчно количество от витамина предварително, поне 3 месеца преди забременяване.

По време на самата бременност количествата необходима фолиева киселина се увеличават до 600 микрограма дневно и е много трудно да бъдат удовлетворени само от прием на храни, съдържащи витамина.

Фолатите в храните - натуралната форма на витамина, се усвояват наполовина по-малко в сравнение със синтетичния витамин фолиева киселина. Освен това натуралните фолати се разрушават много лесно при обичайните начини на готвене.

От всичко казано дотук следва, че всички жени в детеродна възраст трябва да приемат витамина фолиева киселина ежедневно като хранителна добавка, по 400 микрограма на ден, поне 3 месеца преди забременяване. По този начин се осигурява добър старт при евентуално забременяване, като рискът от дефекти на невралната тръба на плода е минимален.

Зачеване

На жени, при които в предишна бременност са наблюдавани дефекти на невралната тръба, се препоръчва да приемат по-високи дози фолиева киселина преди бременност, но само след консултация с лекар.

Освен приемът на фолиева киселина като хранителна добавка, е препоръчително бъдещите родилки да консумират повече храни, богати на натурални фолати.

Освен фолиева киселина, преди бременността се препоръчва и допълнителния прием на Омега-3 мастни киселини. Те активно участват във формирането на мозъка и зрението на бебето, като същевременно подхранват организма на майката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ooop
ooop
15.11.2013 19:18
едно време само фолиева са пиели :)
5
1